Hoppa till huvudinnehållet

Exponering för PFAS-kemikalier kan kopplas till missfall

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Lise

Forskare från bland annat Karlstads universitet har funnit att exponering för perfluorerade kemikalier, PFAS, kan kopplas till missfall under tidig graviditet.

– Vi har tidigare visat att exponering för PFAS-kemikalier kan kopplas till havandeskapsförgiftning och till sämre fostertillväxt, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för SELMA-studien vid Karlstads universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York, USA.

Tre universitet från Sverige har deltagit i studien, Karlstad, Lund och Örebro, tillsammans med Region Värmland och Icahn School of Medicine, New York, där syftet har varit att undersöka om det även kan finnas ett samband vid missfall.

Resultatet ger stöd för att den här typen av kemikalier kan ge upphov till negativa effekter under tidig graviditet, både för den gravida kvinnan och fostret.

– Studien visar att man måste vara försiktig när nya, och särskilt då persistenta, kemikalier introduceras så brett som i fallet med PFAS, säger Sverre Wikström, affilierad forskare på Örebro universitet.

Poly- och perflourerade alkylsyror (PFAS) förekommer i bland annat brandskum och i en lång rad vanliga konsumtionsprodukter.

Artikeltaggar

Carl-Gustaf BornehagForskningGraviditetKarlstadKarlstads universitetLundNew YorkÖrebroPFASRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.