Cult of Luna är en norrländsk urkraft

Musik
PUBLICERAD:

Cult of Luna

The raging river
(Red creek)

Längtan hem. The raging river vittnar om hemlängtan och återföreningen med Ume älv. Den sjungande gitarristen Johannes Persson har gjort just den resan och återförenats med sina rötter i norr. Trots en speltid närmare fyrtio minuter klassas släppet som en EP, något som har blivit synonymt med genren, likaså en brygga mellan föregångaren A dawn to fear och framtiden.

Ljudbilden är känslomässigt svepande, ett projekt i långsam rörelse framåt mot en för lyssnaren okänd destination. Cult of Luna är en oförstörd och naturlig norrländsk urkraft som varken liknar eller kopierar sin omgivning. Bandet är sin egen kapten, yttre distraktion tycks hållas på respektfullt avstånd. Dock har dörren lämnats på glänt för drömgästen Mark Lanegan som leder Inside of a dream med sin mäktiga röst.

För ett otränat öra kan musiken till en början kännas melankoliskt överväldigande, men håll ut, belöningen väntar levererat av ett gäng som inom sin nisch saknar konkurrens.

Bästa låt: Three bridges

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.