Hoppa till huvudinnehållet

Bäckström (C): “Ett viktigt demokratiskt verktyg”

Publicerad:
Daniel Bäckström.
Daniel Bäckström. Foto: Lisa Olaison

Motioner är viktiga anser Centerpartisten Daniel Bäckström.

– När man beskrivit problematiken så är frågorna väckta i budgetbehandlingen, och de kan ge effekt.

För även om de avslås, vilket de flesta gör, kommer de upp för diskussion. Och de enskilda motionerna kan sedan hamna som kommitté- eller partimotion.

– Det är också ett viktigt demokratiskt verktyg, så man ska ta vara på möjligheten att skriva motioner som riksdagsledamot. Men sedan gäller det att jobba och hålla kontakt med ansvariga politiker för att försöka få igenom hela eller delar av den.

Är en motion skriven så finns den diarieförd. Då är det lättare att återkomma till frågan i debatter menar Daniel Bäckström.

Många av de motioner som Daniel Bäckström skriver är sprungna ur värmländsk problematik. Som motionen om landbaserade fiskodlingar, något som nu är på gång i Säffle, och investeringsstöd till detta.

– Där försöker jag också ha en direkt dialog med landsbygdsministern, och då är det bra att kunna göra det utifrån motionen.

Andra ”värmländska” frågor som Bäckström motionerat om är vargproblematiken och viltförvaltningsdelegationerna. Även motioner om ordningsvakter har han fått input till från Värmland.

– Det handlar bland annat om avgiftshöjningen från polisen, vilket ger konsekvenser på lokal nivå.

Vilka frågor anser du har varit viktigast för värmlänningarna under 2020?

– Jag tycker att vi har kunnat sätta fokus på utvecklingsperspektivet. Jag är mån om att vi ska kunna komma stärkta ur detta på sikt. Bland annat har jag motionerat om investeringsstöd till jordbruk via landsbygdsprogrammet. Det är ett vakuum just nu, i väntat på ett nytt landsbygdsprogram, men nu är rätt tid att göra investeringar när många näringar har det tufft.

– Staten måste vara med och skapa jobb och sysselsättning.

För egen del har han varit ansvarig för partiets motioner i försvarsarbetet.

Vilken eller vilka av dina motioner är du mest nöjd med från det senaste året?

– Det är den om fiskodling. Det är oerhört viktigt och skulle kunna skapa möjlighet för en ny näring i Sverige. Det är en industriell verksamhet i ett slutet system. Hade det varit en vanlig industri hade man kunnat få beviljat investeringsstöd och då tycker jag att även denna näring ska kunna ta del av det.

Som nämnts är det inte ofta en motion går igenom. Därför skickar de flesta riksdagsledamöter in motionerna igen och igen.

– Man kan komplettera och förändra dem. Det tar tid att nöta in en fråga. En sådan är kopplad till Vänersjöfarten och handlar om farledsavgifterna.

– Det handlar om kraftiga avgiftsökningar som många anser är omotiverade. Så det kommer jag att fortsätta motionera om.

Hur funkar det med enskilda och gemensamma motioner?

– Först lämnar vi in egna tidigt, som sedan kan lyftas till kommitté- och partimotioner. Passar den in bra i partiets rubriker så får den ett annat genomslag.

Daniel Bäckström skriver en del motioner tillsammans med Fredrik Christensson och Peter Helander.

– Christensson är från Bohuslän så vi har Norgefrågan gemensam, men även frågor om infrastruktur och sådant som gäller Dalsland och Värmland. Med Helander skriver jag mycket om rovdjursfrågor. Nu är han också vår jaktpolitiker, så motioner kan plockas upp som partimotioner.

Framöver kan vi förvänta oss fler motioner om, som nämnts, Vänersjöfarten.

– Sedan har jag fått inspel från Värmlandsnäs som jag tänker lyfta, och det handlar om hur staten kan underlätta röjningsarbetet i skog. Det är en produktivitetsfråga som hör samman med andra skogsfrågor.

Vattenkraften är en annan fråga som kan dyka upp i motionerna i höst, tillsammans med:

– Frågan om småskaliga slakterier som jag skrev i höstas. Något om det kommer jag att fortsätta skriva om. Vi får se hur budgetförhandlingarna blir.

Daniel Bäckström (C)

Ledamot i Försvarsutskottet

Enskilda motioner 2020/21: 11 (skrivit under 26 totalt)

Urval av enskilda motioner 2014–2020: Stöd till enskilda vägar och skogsvägar (20/21), Gynnsam bevarandestatus i fråga om varg (20/21), Avgifter för utbildning av ordningsvakter (20/21), Projektering av E18 på sträckan Valnäs-Töcksfors (19/20), Utbetalning av EU-stöd till jordbrukare (18/19), Livsmedelsstrategi för landets säkerhet (16/17), Unionsled mellan Moss och Karlstad (14/15)

Artikeltaggar

DalslandDaniel BäckströmFiskFredrik ChristenssonInvesteringsstödJaktMotionsåret 2020/21PolitikPolitikerRiksdagsledamotSäffleVargarVärmlands länVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.