Hoppa till huvudinnehållet

Så löstes det utdragna brobråket i Bengtsfors

Publicerad:
Efter många, långa och kostsamma turer har nu Bengtsfors kommun nått en förlikning med entreprenören ABTK om renoveringen av Strömbron. Foto: Dalslänningens arkiv

En förlikning har nu nåtts mellan Bengtsfors kommun och entreprenören ABTK i Landvetter gällande renoveringen av Strömbron. Detta efter många, långa – och kostsamma turer.

Förlikningen innebär att kommunen ska betala 100 000 kronor inklusive moms till ABTK (Anläggning och Betong Teknik Konsult AB). Det är 675 000 kronor mindre än företagets ursprungliga krav. I och med detta är de ekonomiska mellanhavandena reglerade.

Förlikningen innebär att kommunen själv nu kan åtgärda de brister som finns och inte längre är bunden i avtal till tidigare entreprenör.

Men vägen fram till detta slutmål har varit lång och förenat med felaktigt utförda arbeten som blivit kostsamma.

Började 2017

Historien tar i sin början i maj 2017 då ABTK, efter en offentlig upphandling fick uppdraget att renovera Strömbron.

Uppdraget innehöll rivning av överbyggnad och räcken, montering av nya kantbalkar, gjutning av ny farbana, montering av nytt räcke samt konsoler för belysning.

Det hette först att bron skulle ha vara klar i september 2017. Men efter en period av häckande backsvalor under bron och senare en felaktigt gjord gjutning, som dömdes ut i en slutbesiktning i april 2018, fördröjdes projektet.

Utdragen tvist

Därefter har företaget och Bengtsfors kommun under en längre tid, med stöd av jurister hos båda parter, försökt hitta lösningar på den uppkomna situationen.

Efter en utdragen tvist kom parterna delvis överens i form av ett första förlikningsavtal i oktober 2019.

Entreprenören försökte under våren 2020 att rätta till fel med broytan i enlighet med den första överenskommelsen. Men kommunen menade fortfarande att bron inte blivit korrekt åtgärdad och en oberoende besiktningsman kom fram till samma bedömning. Därmed kunde inte entreprenaden i sin helhet godkännas.

Budgeten sprack

Det är först nu som parterna nått en förlikning. Den innebär att kommunen själv kan åtgärda de brister som finns.

Det fanns en ursprunglig budget för arbetet på 3,7 miljoner kronor. Men den sprack. Kommunen har tidigare uppgett att slutsumman kommer att hamna på cirka 4,7 miljoner kronor. Men någon exakt summa finns på när allt är klart finns inte angiven.

Kommunen ska nu färdigställa bron vilket också kommer att betyda en kostnad. Under 2021 ska några mindre jobb utföras och inför 2022 ska en politisk diskussion om prioriteringar att slutföra bron tas.

Artikeltaggar

ABTKBengtsforsBengtsfors kommun (org)BroFörlikningNyheterStrömbron

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.