Hoppa till huvudinnehållet

Inreseregler förlängs – Kjell-Arne sätter press på Norge

Publicerad:
Det blir fortsatt svårt för svenskar som arbetspendlar till Norge.
Det blir fortsatt svårt för svenskar som arbetspendlar till Norge. Foto: Helena Karlsson

Inga lättnader i sikte för svenskar som arbetspendlar till Norge.

Det får Kjell-Arne Ottosson (KD) att sätta ännu hårdare press på den norska regeringen.

Ottosson är ledamot i den svenska delegationen i Nordiska rådet. Under tisdagen hade de möte, samtidigt som den norska regeringen höll presskonferens om coronaläget.

Kjell-Arne Ottosson hade en förhoppning om att justitieminister Monica Mæland skulle komma med positiva nyheter för de som arbetspendlar till Norge, men:

– Inte med ett ord nämnde hon den gruppen. Det hon sa är att starkt nödvändig personal, som reparatörer och liknande, får komma in för att fabriker och företag ska kunna fungera.

Gränspendlare nekas lön efter Norges senaste gränsbesked

På presskonferensen meddelades också att inreseförbudet kommer att gälla februari ut till att börja med.

”Många är utestängda”

Tidigare har Kjell-Arne Ottosson skickat mejl till den norska regeringen, såväl ”privat” som representant för nordiska rådet, med skriftliga frågor kring inresereglerna. Men nu ”steppar” den svenska delegationen upp ytterligare.

– Det verkar inte som att den svenska regeringen är på banan i frågan, så vi i delegationen bjuder in representanter för den norska regeringen för att peka på de här orimligheterna. Det är så många som är utestängda av staten, trots att de betalar skatt. Nu får de inte ett rött öre i ersättning, säger Kjell-Arne Ottosson.

 Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och ledamot i Nordiska rådet, är kritisk mot Norges hantering av arbetspendlarna.
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och ledamot i Nordiska rådet, är kritisk mot Norges hantering av arbetspendlarna. Foto: Lisa Olaison

Du skickade också privata mejl till den norska statsministern i frågan säger du, varför?

– Det var i ren frustration. Efteråt kom jag på att om jag skickar via Nordiska rådet så måste hon svara.

I nuläget är sjukvårdspersonal också undantagna för inresereglerna.

När ett möte kan ske är inte klart. Svar från norska regeringen, på de ställda frågorna, väntas tidigast i mitten av mars.

Vad tror du om möjligheten till ändringar?

– Jag hoppas att oppositionen kring detta blir så stor internt att de måste det. Det här drabbar flera tusen, det är inga enstaka fall. Både fackförbund och arbetsgivarorganisationer vill ha in svenskarna. De måste också få ersättning, för det ställer till med så många bekymmer.

Inresor sprider inte smitta

Politikerns tidigare ställda frågor till regeringen blev i slutet av förra veckan en toppnyhet på NRK. Det har lett till att flera mejl landat i Ottossons mejlkorg.

– Jag har fått en del kontakter med personer som varit starkt oeniga med mig, men som nu inser det horribla i det här. Några reaktioner från regeringen har jag inte fått, men det kanske kan väcka den interna oppositionen som gör att man vaknar.

– Men jag fick ett mejl från en norsk läkare som jobbar i Østfold som sa att som han ser det så har inte inresorna något med smittspridningen att göra.

Kjell-Arne Ottosson säger att Sarpsborgs kommun påpekat att endast två procent av smittan i kommunen kan härledas till så kallad ”importsmitta”.

Artikeltaggar

ArbetspendlingÅrjängs kommunArvika kommunEda kommunKjell-Arne OttossonNordiska rådetNorgeNyheterSverigeTorsby kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.