Hoppa till huvudinnehållet

Hyttdammen ska rivas – ortsborna rasar

Publicerad:
Tjärnen Aven har sinat sedan Gustavsfors stora markägare tagit bort dammluckorna till dammen. Arkivbild
Tjärnen Aven har sinat sedan Gustavsfors stora markägare tagit bort dammluckorna till dammen. Arkivbild Foto: Pia Holmström

Länsstyrelsen har förelagt markägaren Torbjörn Wigh att han måste riva Hyttdammen i Gustavsfors. Ett beslut som både han och andra ortsbor överklagat till Mark-och miljödomstolen.

– Det är ju för jäkligt om de ska riva dammen, säger hembygdsforskaren Valter Berg i Gustavsfors.

NWT har tidigare rapporterat om en konflikt mellan den store markägare Torbjörn Wigh och Gustavsforsbor. Konflikten gäller bland annat att han tagit bort dammluckorna till Hyttdammen och gjort att tjärnen Aven och Hyttkanalen sinat.

Anmälan

I mars förra året skickade Valter Berg en anmälan till länsstyrelsen, där han framhöll att dammen måste regleras och han hoppades att länsstyrelsen skulle finna en lösning.

I december beslutade länsstyrelsen att Torbjörn Wigh föreläggs att riva ut Hyttdammen inom 18 månader.

– Hur vi än vrider och vänder på det, så har vi kommit fram till att det är markägaren som också äger dammen och har rådighet över den. Markägaren har inget tillstånd för dammen. Eftersom han själv uttryckt att han inte vill ha med dammen att göra ser vi det som enda utvägen att förelägga om utrivning säger Mikael Hedenskog vattenhandläggare vid länsstyrelsen.

Överklagan

Torbjörn Wigh har anlitat advokat och överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. I överklagan yrkas att Torbjörn Wigh inte äger Hyttdammen.

Även ortsbor har överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Det framhålls även att den gamla vägen till Laggåsen försvinner om dammen rivs.

NWT har varit i kontakt med Torbjörn Wigh. Han avböjer att lämna några kommentarer.

Mikael Hedenskog öppnar upp för att det finns en lösning för att inte behöva riva ut dammen.

– Det är om han ändrar sig och vill ha kvar dammen och ha ansvaret och sköta underhållet. I så fall kan han söka tillstånd. Ett tillstånd skulle innebära att verksamheten vid dammen är laglig. Det är en tänkbar lösning, men han har inte visat ett sånt intresse.

Det är mark- och miljödomstolen som utfärdar tillstånd till detta.

Hoppades på samråd

Valter Berg ser med oro på en dammutrivning. Det här var inte vad han hade förväntat sig bli resultatet av sin skrivelse.

– Jag blev mycket förvånad. När jag skrev till länsstyrelsen ville jag att de skulle hjälpa till så att vi skulle få någon form av samråd för att lösa frågan. Markägaren har ju tagit bort sättarna. Men rivs dammen, så blir det ju inget vatten i tjärnen Aven.

Enligt Valter Berg byggdes Hyttdammen på 1860-talet när hyttan i Gustavsfors anlades. Efter att hyttan lagts ner användes dammen som flottningsdamm. Under 1970-talet renoverades den.

Polisen har återupptagit utredningen i GustavsforskonfliktenUppror mot stora markägaren: "Att en person ska få förstöra en hel bygd"Markägaren om konflikten: "Jag är motarbetad"Myndigheterna om bybornas konflikt med markägaren

Artikeltaggar

AdventDammLänsstyrelsenMark- och miljödomstolenMiljöValter Berg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.