EU förnedrades i Moskva

Ledare
PUBLICERAD:
Sergej Lavrov mötte Josep Borrell.
Foto: Ryska utrikesministeriets presstjänst via AP
Det som borde ha varit en uppvisning i starkt europeiskt fördömande blev istället en pinsam förnedring av EU, när dess "utrikesminister" Josep Borrell i fredags träffade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Moskva. Så här tafatt får inte unionen bedriva sin utrikespolitik.

Det är mycket som står på spel när det gäller förbindelserna med ett alltmer aggressivt och maktfullkomligt Ryssland, och då gäller det att reagera beslutsamt och inte visa svaghet. Tyvärr var det precis det som EU:s höge representant i utrikesfrågor, den spanske socialisten Josep Borrell, inte gjorde, och nu reses kraven på hans avgång.

Den allra senaste konfliktlinjen med Ryssland gäller behandlingen av regimkritikern Aleksej Navalnyj. Han dömdes nyligen till ett flerårigt fängelsestraff för att ha brutit mot en tidigare villkorlig dom när han befann sig i koma i Tyskland efter att ha förgiftats av den ryska säkerhetstjänsten. Den sortens cyniska fräckhet är typisk för Putins Ryssland.

Behandlingen av Navalnyj har dock orsakat många stora protester i Ryssland, som regimen brutalt försökt slå ned. I samma veva som Navalnyj greps vid sin hemkomst på publicerades också en lång video på sociala medier om det gigantiska och svindyra palats som president Vladimir Putin låtit bygga vid Svarta havet. Att så naket avslöja den ryska korruptionen har fått regimen i gungning. Bilden av Putin, som tidigare velat framstå som en måttfull härskare, har förändrats.

Omvärldens stöd till Navalnyj, oppositionen och de som demonstrerar borde i en sådan situation vara självklar. Detta särskilt som det ryska agerandet följer ett sedan länge etablerat mönster. Förgiftningar och mord på oppositionella är inget nytt, liksom den korruption som genomsyrar allt och de aggressiva krig och påtryckningar som förs mot grannländer som Ukraina och i Kaukasus.

Då skickar EU en medelmåtta som Borrell för att samtala med Sergej Lavrov, kanske den mest slipade diplomaten som Ryssland haft sedan Andrej Gromyko under sovjettiden. Nu blev det Lavrov som satt och ostört läxade upp Borrell och EU inför tv-kamerorna, och det utan några som helst protester. Borrell var synbart helt oförberedd och ute på djupt vatten. Det var ett förnedrande men välregisserat skådespel.

För att göra förödmjukelsen fullständig passade Ryssland på att exakt samtidigt utvisa tre diplomater, från Sverige, Tyskland och Polen, för att dessa bara gjort sitt jobb och observerat demonstrationer mot regimen. Vi har nu med de andra länderna svarat genom att utvisa ryska diplomater.

Det är uppenbart att Ryssland medvetet för en politik för att öka klyftan mellan sig och EU, något också Borrell senkommet erkände när han kom tillbaka till Bryssel. Samtidigt är det uppenbart att visa stora EU-länder har svårt för att distansera sig. Det gäller särskilt Frankrike, som har många företag engagerade i Ryssland, och Tyskland, som månar om utbyggnaden av den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön.

Men nu får det vara slutdaltat med ryssarna. Det måste till nya och utökade sanktioner och Nord Stream 2 måste stoppas. Det ryska agerandet både inom och utom det egna landet måste få allvarliga konsekvenser. Och då är knappast Borrell rätt man att företräda EU:s utrikespolitik. Det bevisade han i Moskva.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.