Hoppa till huvudinnehållet

Ät mer bönor för världens skull

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Men ett är säkert: vi skulle alla må bra av att äta mer baljväxter som bönor, kikärtor och linser, skriver Anna Tibblin och Sigrid Bárány.
Men ett är säkert: vi skulle alla må bra av att äta mer baljväxter som bönor, kikärtor och linser, skriver Anna Tibblin och Sigrid Bárány. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Baljväxter är nyttiga, billiga, klimatsmarta, miljövänliga och goda. Och bra för världen, skriver Anna Tibblin och Sigrid Bárány.

Att laga mat på ett sätt som värnar om både människor och miljö är inte lätt. Samtiden är full av dieter och pekpinnar som inte sällan motsäger varandra. Men ett är säkert: vi skulle alla må bra av att äta mer baljväxter som bönor, kikärtor och linser. Baljväxter är nyttiga, billiga, klimatsmarta, miljövänliga och goda. Och bra för världen.

I dag den 10 februari är det Baljväxtens dag, en dag som inrättades av FN för två år sedan i syfte att lyfta baljväxternas fördelar för hållbar livsmedelskonsumtion och livsmedelstrygghet. FN ser en ökad konsumtion av baljväxter som ett viktigt bidrag för att uppnå de globala hållbarhetsmålen om minskad fattigdom och hunger, ökad hälsa och välbefinnande, ekonomisk tillväxt och biologisk mångfald.

Vad vi i Sverige äter påverkar världen. Nästan hälften av de livsmedel som konsumeras är importerade: vi handlar spanska tomater, sydafrikanska apelsiner och brasilianskt kött. Var maten än produceras påverkas människor och miljö. Jordbruket ger visserligen arbetstillfällen och försörjning, men kan också leda till avskogning, försurning och hälsofarliga utsläpp av bekämpningsmedel långt bort från våra kylskåp och köksbänkar.

Så skriver du en debattartikel

Till exempel så är växthusgasutsläppen från den mat vi äter cirka 1,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år, nästan dubbelt så mycket som utsläppen från den privata bilkörningen. En majoritet av dessa utsläpp sker utanför våra landsgränser.

I september i år arrangerar FN en global storkonferens om livsmedelsförsörjningens framtid, Food Systems Summit 2021. I förberedelserna deltar Sveriges regering i den förhandlingsgrupp som fokuserar på hållbar konsumtion. Syftet är att hitta verktyg som kan hjälpa konsumenter att byta till en kosthållning som förbrukar mindre av världens resurser än idag. Det är viktigt både för oss och för de som producerar maten vi äter.

Vi tror starkt på konsumenternas kraft att leda denna förändring. Det finns möjlighet att förbättra produktiviteten i jordbruket och att utveckla mer miljövänlig teknik, men minst lika avgörande är vad vi dukar fram på middagsbordet.

För en hälsosam och miljövänlig kost rekommenderar Livsmedelsverket varje vuxen svensk att äta ett halvt kilo frukt och grönt om dagen. Enligt siffror som publicerades för tio år sedan äter svenskarna endast 12 gram baljväxter om dagen. Det är lika med en tredjedels deciliter kokt pasta eller en liten äggula. Vi kan göra mer än så.

Börja med bönorna!

Anna Tibblin

Generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect

Sigrid Bárány

Kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran

Artikeltaggar

DebattFNJordbrukKlimatLivsmedelLivsmedelsverketWe Effect