Hoppa till huvudinnehållet

Teimouri (L): “Terapin är en kränkning på högsta nivå”

Publicerad:
Arman Teimouri (L) har bland annat skrivit om motioner om att stärka den svenska dataspelsbranschen och att stärka synskadades frihet.
Arman Teimouri (L) har bland annat skrivit om motioner om att stärka den svenska dataspelsbranschen och att stärka synskadades frihet.

Fornlämningar, adoptioner och bebyggelse på jordbruksmark är några av ämnena Arman Teimouri (L) motionerat om under 2020/21. Och nu kan han snart nå ett genombrott när det gäller långköraren om förbud mot omvandlingsterapi.

– Skam den som ger sig, säger han.

Näringsliv, infrastruktur, skola och jämställdhet har varit stora fokusfrågor för Arman Teimouri (L) under 2020.

– Där behöver vi bli starkare på alla delar, både i Sverige och Värmland. Det försöker jag ta upp i mina motioner, säger han.

Vilka av dina motioner är du mest nöjd med 2020/21?

– Jag har bett värmlänningar att återkomma med idéer och tankar om vad man borde lyfta. En fråga handlade om att stärka synskadades frihet. Det finns en orättvisa kring vilka kostnader en synskadad själv får ta utifrån vilken kommun man bor i. Det har nu lyfts av Liberalerna i utskottet, så frågan är uppe på ytan.

– Dataspelsbranschen växer och omsätter nästan 25 miljarder kronor i Sverige. Det är som en egen basindustri. I Karlstad har vi Embracer Group med över 5 000 anställda i världen. Jag har skrivit en motion om att stärka den svenska dataspelsbranschen genom bland annat utbildning och forskning. Branschen skapar arbetstillfällen och bidrar till att folk flyttar till Värmland.

– En motion, och aktuell fråga, handlar om järnvägen mellan Stockholm och Oslo som skulle stärka Värmlands konkurrenskraft. Att korta resvägen till huvudstäder öppnar upp för nya möjligheter och det är viktigt med hållbara transportsystem. Fler värmländska ledamöter borde engagera sig för det här.

Hur många av dina motioner har gått igenom?

– Enskilda yrkanden har gått igenom. Att förbjuda terapi som ska "bota" hbtq-personer är en fråga vi drivit de senaste åren. Genom januariavtalet har vi tillsatt en utredning som ska titta på hur utbrett det är med omvandlingsterapi och var och när det sker. Vi behöver se till att göra det brottsligt. Det är en kränkning på högsta nivå.

Omvandlingsterapi

Arman Teimouri har några hjärtefrågor han skickat in motioner om flera gånger. Utöver frågan om omvandlingsterapi för hbtq-personer handlar det bland annat om hedersförtyck mot hbtq-personer, stöd till män för ett mer jämställt Sverige, och strategier för ökat byggande i trä och för regionala flygplatser.

– Skam den som ger sig. Det är viktiga sakfrågor för mig och jag kommer fortsätta driva frågorna för att hålla dem aktuella. Då får de kraft och man kan skapa förändring, säger Arman Teimouri.

Långsiktighet

Han poängterar att han egentligen skrivit fler motioner än de som står under hans namn.

– Ponera att jag skulle skriva en motion som skulle hamna i mitt utskott. Då kan jag be en kollega skicka in den. Och vice versa.

Vad kan vi vänta oss för motioner från dig framöver?

– Jag kommer fortsätta med ett arbetsmarknad- och näringslivsperspektiv. Det är viktigt med en långsiktighet och hållbarhet och jobba för att gå från utanförskap till innanförskap och från bidrag till jobb.

Dansband, porr och skrotbilar – när politikerna får väljaFilper (SD): “Dansband är också kultur – sänk skatten”Lund Kopparklint (M): “Droppen urholkar stenen till slut“Mejern Larsson (S): “Det handlar om att göra det bästa för länet”

Arman Teimouri (L)

Förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Enskilda motioner 2020/21: 15 (skrivit under 27 totalt)

Urval av enskilda motioner 2018-2020: Stärk barns rättigheter vid nationella adoptioner (20/21), skydda Sveriges fornlämningar (20/21), Lättnader av bebyggelse på jordbruksmark (20/21), krafttag mot återvändande terrorister (19/20), färdtjänst över nationsgränser (19/20), en feministisk asylpolitik (19/20), stoppa våldet i förorterna (19/20), se över ersättningsnivån för vigselförrättare (18/19), ökad satsning på självkörande bilar, trafiksäkerhet och underhåll i det svenska vägnätet (18/19)

Artikeltaggar

Arman TeimouriLiberalernaMotionsåret 2020/21PolitikRiksdagenRiksdagsledamotSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.