Sluta dammsuga!

Ledare
PUBLICERAD:
Var solidarisk och låt den stå.
Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Det hela är ju rent tragikomiskt och man vet inte om man skall skratta eller gråta? Regeringen stänger ned kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 i förtid, vi får en rejält ihärdig köldknäpp med elbrist som följd, och då går statstelevisionen ut med uppmaningen till svenska folket att sluta använda dammsugaren!

Det var nog många svenskar som studsade till inför uppmaningen från Sveriges Television i helgen att inte dammsuga de kommande dagarna. Detta på grund av att det svenska elnätet är oerhört ansträngt i kylan. Hur i har vi hamnat här? Sverige som energimässigt har varit avundsvärd i hela världen. Utsläppsfattig vatten- och kärnkraft har under lång tid gett oss stabil och miljövänlig energi.

Men nu är vi på väg att med vett och vilja avhända oss detta genom den kärnkraftsnoja som finns hos några få. Förnybart har blivit det nya stridsropet, men då har man inte tänkt på hur väderberoende dessa energislag – främst sol och vind – är. Särskilt vindkraften har med kraftiga subventioner byggts ut, men den håller inte måttet nu när det är kallt och vindstilla.

Således har vi nu fått både starta det oljeeldande reservkraftverket i Karlshamn och importera smutsig kolkraft från grannländerna. Elnätet måste ju ha en viss effekt utan att haverera. Något som för övrigt kan ha varit på väg att hända i söndags morse när Nordlink-kabeln från Tyskland till Norden lade av och frekvensen gick ned till 49,8 Hz. Detta enligt bloggaren och författaren Lars Wilderäng som ägnar mycket tid åt krisberedskapsfrågor.

Svenska kraftnäts driftschef Pontus de Maré försöker vara överslätande, men vet säkert bättre. Han säger till SVT att elpriset är styrsignaler och att elmarknaden fungerar när en del industrier stänger av sin produktion. "Och hittills har vi inte fått brist, utan kunnat leverera el till alla som behöver." Men då har det ju varit brist eftersom företag som Holmens pappersbruk, som pausat verksamheten, hade behövt elen. Med sådan logik så skulle man höja priset så mycket att fler verksamheter stängde ned, för det är ju ingen "brist".

Inom parentes sagt så var det nog så att det var mer lönsamt för Holmen att sälja elen, som de säkert har till fast pris, vidare än att använda den i produktionen. Men det förtar ju inte resonemanget om att om läget varit normalt, och vi haft ett tåligare energisystem, så hade produktionen rullat på som vanligt.

Riktigt löjeväckande blir det när de Maré också säger att "det är bra för miljön". Men så bra då, då kan vi tillämpa den principen vidare och backa bandet från de senaste 200 årens utveckling som gjort tillvaron bättre för människan. För det vore ju så bra för miljön!

Det här är helt och hållet politikens fel och ansvar, och det är därför det blir så magstarkt med uppmaningar till folk att sluta dammsuga. Det ankommer inte på oss att genom skuldbeläggande försöka mildra en elbrist som ni har orsakat. Svenska folket har i samhällskontraktet räknat med att staten och det offentliga skall tillhandahålla vissa saker, som en trygg elförsörjning även när det blir kallt.

Då detta samhällskontrakt redan har brutits på många andra områden (polis, rättsväsende och försvar till exempel) är det kanske inte så förvånande att det nu bryts även här, när strömmen också riskerar att brytas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.