Miljonbudget klar för konstprojekt om skog

Publicerad:
Ett konstprojekt i Konstfrämjandets regi drar snart igång, med skog som tema. Foto: Lena Richardson

Med tre färska miljoner från Postkodstiftelsen har Konstfrämjandet nu tryggat sin mellansvenska konstsatsning på temat skog.

I Värmland börjar projektet med en inbjudan till konstnärer som vill skapa på en före detta skogsforskningsstation.

Skogen mellan oss heter projektet, där sex av Konstfrämjandets distrikt i Mellansverige går samman. Värmland är ett av dem.

– Vi behöver skogen och en biologisk mångfald för vår överlevnad. Ändå ersätts stora skogsområden med kalhyggen och monokulturella plantage, med skogsbränder, insektsangrepp och utarmning som följd. De flesta svenskar har en personlig relation till skogen – men långt ifrån samma. Skogen är idag mer aktuell och politisk än någonsin. I skogen samsas konflikter med drömmar, samtid och dåtid. Det är mot denna bild ”Skogen mellan oss” skapas. Skogen rymmer på så vis också konst för alla, säger Monica Fundin Pourshahidi, ordförande för Folkrörelsernas Konstfrämjande, i ett pressmeddelande.

Konstnärer bjuds in

I Värmland inleds skogsprojektet nu i februari, med ett open call, en inbjudan till konstnärer att delta i ett konstläger i Brunsberg, Arvika.

Tre konstnärer ska få komma till den före detta skogsforskningsstationen. Denna kommer att bli basen för ”Skogen mellan oss” i Värmland, med konstnärligt arbete och utställningar.

Under projektets gång kommer det också att arrangeras bokcirklar, performancegruppen Otalt medverkar med “Women walking talking grieving” , vandringar och dokumentation i naturreservat.

Sunne och Karlstad

Skogsprojektet kommer också synas i Konstfrämjandets galleri i Karlstad med utställningar under våren och hösten. På Alma Löv museum utanför Sunne ska det bli ett tältläger för konst och möten inom projektet.

Janove Ekstedt är verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland.
Janove Ekstedt är verksamhetsledare på Konstfrämjandet i Värmland. Foto: HÃ¥kan Strandman

Totalt har projektet nu laddat budgeten med fem miljoner kronor. Förutom de 2,97 miljonerna som Postkodstiftelsen nu beslutat om, har projektet tidigare rott hem drygt två miljoner kronor i olika stöd från Kulturrådet och regionerna Uppsala, Dalarna, Västmanland, Värmland samt från Uppsala, Tierps och Östhammars kommuner och Studiefrämjandet.

– ”Skogen mellan oss” är i grunden ett större samarbete. I projektet arbetar vi sida vid sida med bland annat konstnärer, lokala aktörer och föreningsliv, säger verksamhetsledare och projektledare Janove Ekstedt på Konstfrämjandet i Värmland.

Han hoppas att projektet inspirerar civilsamhälle och beslutsfattare till diskussioner om kulturens strukturer på landsbygden. Projektet kommer också att lyfta många aspekter på skogen.

Stolt bidragsgivare

– I ett demokratiskt samhälle är konsten central och möjligheten att delta, uppleva och skapa kultur oavsett vem man är och var man bor är oerhört viktig. Vi är därför stolta att stötta projektet "Skogen mellan oss" för att skapa långsiktiga förutsättningar för landsbygden som en kulturrik och kreativ arena genom ett konstprojekt i skogsnära bygder säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Het skog i fokus när värmländskt konstläger får stöd

Artikeltaggar

Alma LövArvikaBrunskogKarlstadKonstKonstfrämjandetKonstverkPostkodlotterietSkogSkogsbrukSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare