Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet nekar till coronastöds-jäv

Publicerad:
Kjell Kaså (C) ville diskutera jäv med kommunalrådet, men fick till svar att det inte kunde föreligga jäv, eftersom Michael Karlsson (S) inte var med på beslutsmötet.
Kjell Kaså (C) ville diskutera jäv med kommunalrådet, men fick till svar att det inte kunde föreligga jäv, eftersom Michael Karlsson (S) inte var med på beslutsmötet. Foto: Elinor Thuresson

Kjell Kaså (C) ville debattera om kommunalrådet var jävigt när coronastödspaketet beslutades i våras.

Svaret från Michael Karlsson (S) blev skriftligt: att det är viktigt att jävsreglerna diskuteras, men att han inte kan ha varit jävig vid beslutet eftersom han inte var med på mötet.

Det tyckte oppositionspolitiker var att göra det lätt för sig.

Kjell Kaså (C) väckte frågan om jäv i en interpellation inlämnad i september. Han tycker att kommunalrådet Michael Karlsson (S) borde ha anmält jäv när coronastödpaketet beslutades förra våren, dels för att han genom sin familj har koppling till en av restaurangerna som gynnades, dels för att han själv som kommunanställd fick ta del av påskgåvan som delades ut.

Vid senaste kommunfullmäktige redovisades svaret. Kommunalrådet skriver att jävsfrågan inte alltid är helt självklar och att det därför är bäst att vid tveksamheter anmäla jäv. Han välkomnar att jävsfrågor lyfts och diskuteras, men slår också fast att han inte var närvarande vid det kommunstyrelsemöte där de aktuella besluten fattades och att han därför inte kan ha varit jävig. Ewa Arvidsson (S) ledde det aktuella kommunstyrelsemötet.

1 300 kronor extra till alla kommunanställda

Kjell Kaså (C) tackade för svaret men var långtifrån nöjd. Han tycker det är anmärkningsvärt att det kan ta fyra månader att komma fram till svaret att kommunalrådet inte var med på mötet.

– Det är gott och väl att det inte finns ett formellt jäv. Det är ju bra. Men allmänheten uppfattade ändå att kommunalrådet var delaktig i och ansvarig för det här. Ingen kan inbilla mig att det här är något som tjänstemännen skött på egen hand, utan att man har diskuterat det inom majoriteten och att kommunalrådet där varit delaktig. Likadant uppfattades det efteråt, när det här presenterades, att kommunalrådet stod bakom. Det är trots allt det viktiga: Hur uppfattar människorna i kommunen det här? säger Kjell Kaså.

”Bara en person”

Michael Karlsson (M) tog kritiken ett steg längre och påminde om att coronastödpaketet redan hade satts igång, långt innan det aktuella kommunstyrelsemötet i april, då beslutet formellt fattades.

– När beslut fattats innan politiken sagt sin mening, finns det bara en person i Åmåls kommun som kan fatta beslut om det och det är kommunalrådet. Han är den högsta beslutande i det här. Om någon annan än han har tagit de här besluten, då behöver vi allvarligt ta och se över hur det fungerar i den här kommunen, säger han.

Michael Karlsson (M) nämnde fler möten, där kommunalrådet varit närvarande utan att ha anmält jäv, bland annat det kommunfullmäktigesammanträde då andra delar av coronastödpaketet godkändes. Men den gången ingick inte de punkter som Kaså ville diskutera, utan fullmäktige beslutade om slopade taxor och avgifter.

Även kommunstyrelsen i juni nämndes, när ett yttrande antogs till förvaltningsrätten angående överklagandet av stödpaketet. I det mötet deltog dock Michael Karlsson (M) själv, som hade skrivit överklagandet som kommunen skulle yttra sig över. Han reserverade sig mot beslutet och gjorde en protokollsanteckning.

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunCoronavirusetJävKjell KasåKommunfullmäktigeMichael KarlssonMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.