Hoppa till huvudinnehållet

Frödingstatyn får stå kvar i centrum

Publicerad:
Frödingstatyn blir kvar i centrum. Ingela Wessmark, projektledare för konst på kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstads kommun, förklarar varför.
Frödingstatyn blir kvar i centrum. Ingela Wessmark, projektledare för konst på kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstads kommun, förklarar varför.

Fröding-statyn står bra där den står, mitt i Karlstads centrum och med poetkollegan Nils Ferlin inom synhåll.

Det är innebörden av svaret från kommunen, efter att en privatperson föreslagit en flytt av Fröding till nya Frödingparken.

E-förslaget lämnades in i oktober och har bara fått några enstaka underskrifter under omröstningstiden. Inte heller kommunens projektledare för konst, Ingela Wessmark, gör tummen upp.

I sitt svar till förslagsställaren berättar hon varför Fröding står där han står, vid kanten av torget, strax bredvid en cykelbana.

På väg till Vivi

”Valet blev att ställa den på en plats där han ofta vandrade fram och nära en annan plats som han ofta besökte där en flicka som kallades Vivi arbetade, serveringen på Frimurarlogen”, berättar hon i sitt svar.

Herman Reijers skulptur kom på plats 1996 och stod först lite närmare Frimurarlogen. Den flyttades några meter när gågatan byggdes om 2010.

– Där den står nu fungerar skulpturen även som en pendang till skulpturen av Nils Ferlin som står på andra sidan torget. Så mot denna bakgrund kommer vi att låta skulpturen av Gustaf Fröding stå kvar på sin nuvarande plats, skriver Ingela Wessmark.

Artikeltaggar

CentrumE-förslagFrimurarordenGustaf FrödingIngela WessmarkKarlstadKarlstads kommunKonstKonstverkLitteraturMedborgarförslagNils Ferlin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.