Hoppa till huvudinnehållet

Ett år efter uppbrottet: ”Blev lite av ett antiklimax”

Publicerad:
Chardine Sloof började tävla för det svenska landslaget 2015. Foto: Nisse Schmidt/TT

Landslagsåkaren Chardine Sloof lade bössa och skidor på hyllan för ganska exakt ett år sedan.

Men hon har knappast tagit avstånd till sporten – snarare tvärtom.

– Jag sitter bänkad framför varenda tävling, skrattar 28-åringen.

Det var i slutet av januari förra året som Chardine Sloof meddelade att hennes aktiva karriär nått vägs ände.

Skador låg till grund och beslutet hade växte fram under en längre tid.

– Saken blev enklare eftersom jag hade en operation som väntade i april. Om jag hade fortsatt min satsning visste jag att det skulle ha blivit en lång period med rehab och anpassad träning, och det var något jag inte såg fram emot, säger Sloof.

Operationen gällde ett trasigt ligament i handleden.

Skadan uppkom redan i november och Chardine Sloof stakade sig igenom hela säsongen med smärtan det medförde.

– Det var faktiskt inte så farligt under själva tävlingarna, det var mest efteråt det blev stelt och gjorde ont. Men eftersom jag redan hade bestämt mig för att det här var sista året stod jag ut, säger 28-åringen.

Mot slutet var det dock ganska illa.

– Ju längre in i säsongen man kom desto mer återhämtning behövde jag. Efter sista tävlingen tog det till exempel fyra veckor innan jag orkade torka diskbänken på ett normalt sätt.

"Inget riktigt avslut”

Sista tävlingen blev Sverigecup-finalen i Östersund – och resultaten till trots (dubbla pallplatser) kände sig Sloof snuvad på sin sorti.

– Jag hade gått in med inställningen att SM-veckan skulle bli min sista tävling. Så när den ställdes in blev det lite av ett antiklimax. Det blev liksom inget riktigt avslut. Det hade känts bättre om jag hade vetat om att Sverigecupen skulle bli min sista tävling.

Beslutet om att sätta punkt för karriären är dock inget hon ångrar.

– Snarare tvärtom, det känns mer som att jag fått bekräftat att jag gjorde rätt. Visst kanske man saknar vissa moment men så är det väl när man vänder upp och ner på något som man hållit på med i hela ens liv.

Chardine Sloof körde stora delar av sin sista säsong med ett trasigt ligament i handleden. Trots skadan stakade hon bland annat hem ett SM-guld i kortdistans.
Chardine Sloof körde stora delar av sin sista säsong med ett trasigt ligament i handleden. Trots skadan stakade hon bland annat hem ett SM-guld i kortdistans. Foto: Håkan Strandman

"För roligt för att släppa”

I dagsläget består Chardine Sloofs tillvaro av studier (idrottsvetenskap) och jobb som ungdomstränare för Biathlon Östersund.

– Skidskytte är alldeles för roligt för att släppa. Jag började som tränare nästan direkt och det är verkligen något jag vill fortsätta med. Målet är att bli lärare på skidskyttegymnasiet här i Östersund.

Följer du dina tidigare kollegor i landslaget också?

– Ja ja, jag sitter bänkad framför varenda tävling!

Hur tycker du att de sköter sig?

– Haha, de sköter sig väldigt bra måste jag säga. Det är jätteroligt att följa dem och deras framgångar. Jag tycker att hela gruppen har höjt sig och det glädjer mig att skidskyttet har blivit så mycket starkare i Sverige.

Rycker det inte i tävlingsnerven när du sitter där i soffan?

– Nej, det är faktiskt inte så farligt. Jag trivs jättebra med att stå på sidan av och titta.

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Svårt att säga men jag hoppas på ett antal medaljer. Vi har några som stuckit ut individuellt med flera bra resultat under säsongen men samtidigt är det ju så att allt kan hända i ett VM.

Chardine Sloof deltog på ett VM under sin karriär.

Det var 2017 – samma år som hon slog till med sin bästa notering i världscupsammanhang (tiondeplats i Oberhof).

På meritlistan, som avrundades med ett SM-guld i kortdistans så sent som i november 2019, finns även två JVM-guld.

Sloof är ursprungligen från Nederländerna men flyttade till Torsby med sin familj redan som sexåring. Klubbtillhörigheten var SK Bore.

Artikeltaggar

Chardine SloofSK BoreSkidskytteSkidskytte-VM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.