Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Från revolutionär till reaktionär

Publicerad:
Kanske gör det tillvaron enklare för många kvinnor, men mensskydd kan också vara ett positivt inslag för de värnpliktiga som inte har mens, skriver Byrån.
Kanske gör det tillvaron enklare för många kvinnor, men mensskydd kan också vara ett positivt inslag för de värnpliktiga som inte har mens, skriver Byrån. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byrån kommer att sakna hans rutiga skjortor, grova underarmar och melodiska göteborgska.

Den gamle kommunistledaren Frank Baude har gått ur tiden. Sannolikt är utvecklingen av den moderna vänstern i identitetspolitisk riktning inget som han kommer sakna att betrakta. På frågan om var hans parti stod i hbtq-frågor ska Baude berömt ha svarat ”riktiga arbetare ska inte knulla varandra i röven”. Det moderna Vänsterpartiet avfärdade han som ”ett parti för bögar och allergiker”.

Baude blev 84 år och får väl symbolisera sanningen att revolutionärer som lever länge till slut blir reaktionärer. Byrån kommer att sakna hans rutiga skjortor, grova underarmar och melodiska göteborgska.

Brandfarlig utrustning

Försvarsmakten har gjort mensskydd till en del av den kostnadsfria utrustningen för värnpliktiga. Kanske gör det tillvaron enklare för många kvinnor, men mensskydd kan också vara ett positivt inslag för de värnpliktiga som inte har mens. Tamponger är till exempel ett klassiskt knep för att få fart på sin eld i skogen.

Byrån anar en risk att en stor del av den nya utrustningen går upp i rök.

Covidsjuka bibliotek

Pandemin innebär på många sätt en uppochnedvänd värld. Biblioteken stänger dörrarna för besökare, men också för sina egna böcker. För att undvika återlämningskaos 1 februari uppmanade bibliotekschefen i Borås (Sveriges Radio 1/2) till att bara återlämna böcker om det var absolut nödvändigt.

I denna omvända värld är det således biblioteken som lånar plats i besökarnas bokhyllor.

Inga ljud på våra gator

Att bo i en stad innebär närhet till service, tillgänglig kollektivtrafik och framförallt lugna och tysta omgivningar. Det senare har allt mer blivit sanning efter att boende i flera städer lyckats kväva allt från konserter till kyrkklockor som stört deras tillvaro.

Nu har det gått så långt att Malmös lokalpolitiker går på defensiven och inför en kulturljudzon i staden, där hög musik får spelas och fabriker får bullra utan boende i närheten. Byrån ser till att uppdatera den redaktionella ordboken, där kulturljudzon tills nu varit synonymt med stad.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

BibliotekBoråsBubbel från ByrånCoronavirusetFörsvarsmaktenHBTQKommunismMalmöSigneratVänsterpartietVärnplikt