Hoppa till huvudinnehållet

Ny grupp hemlösa i Karlstad – pandemin sätter stopp för hjälpen

Publicerad:
"Peter" har varit hemlös i omgångar under flera år.
"Peter" har varit hemlös i omgångar under flera år. Foto: Lisa Olaison

En ny grupp hemlösa har dykt upp i Karlstad. Personer som inte söker hjälp hos Ria eller Stadsmissonen.

– Vi gissar att de blivit hemlösa på grund av coronan, säger församlingsherde Johan Husberg.

På söndag börjar nätverket Vintervärme att servera mat kvällstid från sin food-bike.

– Det är det enda vi kan göra just nu och hoppas att vi kan få kontakt med den nya gruppen den vägen, säger Marie Björklind, verksamhetsansvarig på Stadsmissionen i Karlstad.

I vanliga fall serverar Stadsmissionen mat inomhus. Under pandemin får det göras ute. Volontärerna Tove Pettersson och Kenny Norrman förmedlar cirka 100 portioner varje dag.
I vanliga fall serverar Stadsmissionen mat inomhus. Under pandemin får det göras ute. Volontärerna Tove Pettersson och Kenny Norrman förmedlar cirka 100 portioner varje dag. Foto: Lisa Olaison

Två dagar i veckan

De räknar med att kunna vara ute med food-biken två dagar i veckan och servera korv med bröd och kaffe med smörgås.

– För att få det att gå runt behövs 30-40 volontärer, säger Marie Björklind.

Tiodygnsprognosen för Karlstad visar på stadiga minusgrader. Cirka 7 grader på dagen men neråt 14 på nätterna.

Vintervärme brukar försöka hitta lösningar där hemlösa i Karlstad kan få någonstans att sova.

– Det kan vara baracker och husvagnar. Förra året upplät kommunen en lokal, det var nog det bästa vi haft, säger Johan Husberg, församlingsherde i Karlstads pastorat och talesman för nätverket Vintervärme.

I år sätter coronan stopp för alla möjligheter.

– Vi kan inte organisera oss på ett sätt som blir coronasäkert för våra volontärer, säger Johan Husberg.

My Andrén, Ulrik Scheller, Kenny Norrman, Marie Björklind, Sven-Olof Molin, Elisabet Getnäs, Johanna Reisdorff, Lars Söderberg och Tage Pettersson, som alla jobbar med nätverket Vintervärme, kommer att turas om att åka ut med food-biken.
My Andrén, Ulrik Scheller, Kenny Norrman, Marie Björklind, Sven-Olof Molin, Elisabet Getnäs, Johanna Reisdorff, Lars Söderberg och Tage Pettersson, som alla jobbar med nätverket Vintervärme, kommer att turas om att åka ut med food-biken. Foto: Lisa Olaison

Ett trettiotal

Han gissar att det rör sig om ett trettiotal personer i Karlstad som tvingas tillbringa nätterna ute.

– Det är väldigt frustrerande. Vi väntar med fasa på att få rapporter om att någon inte klarat natten, säger Maria Andrén, diakon i Västerstrands församling.

De har också dykt upp en ny grupp som inte tidigare sett till på gatan. Gissningen är att det är människor som förlorat jobbet och fotfästet på grund av pandemin.

– Vi vet att det är väldigt lätt att hamna i den här situationen. Det går väldigt fort att falla igenom det sociala skyddsnätet, säger Maria Andrén.

– Redan i somras fick vi rapporter om att det fanns människor kring busstationen som vi aldrig såg annars. De kom in tidigt på morgonen för att ladda telefonen men dök aldrig upp hos oss, säger Marie Björklind.

Peter har varit och hämtat sin dagliga portion mat. ”Jag har vant mig vid att äta kall mat”. Han bär med sig täcken som ska skydda honom under nätterna utomhus.
Peter har varit och hämtat sin dagliga portion mat. ”Jag har vant mig vid att äta kall mat”. Han bär med sig täcken som ska skydda honom under nätterna utomhus. Foto: Lisa Olaison

En av dem som sover ute och som sex dagar i veckan kommer till Stadsmissionens matutdelning är Peter, 47. Han vill vara anonym och heter egentligen någonting annat.

– Jag brukar sitta vid busstationen. När järnvägsstationen öppnar tjugo över fem går jag dit och sover ett par timmar till, säger han.

Han har hämtat dagens matlåda och väntar på en kompis.

– Han ska hjälpa mig med datorn på biblioteket med att fylla i papper till socialen.

Förhoppningen är att kunna få hjälp med en bostad.

”Mycket kläder”

Han tycker han klarar kylan hyfsat med de täcken han bär med sig och mycket kläder.

– Men det är påfrestande både fysiskt och psykiskt. Man tycker att livet är hemskt tråkigt. Det är också många som tittar snett.

På Stadsmissionen går det också att få en dusch och lite extra kläder.

I Vintervärme ingår förutom Karlstads pastorat, Tingvallakyrkan, Pingstkyrkan, Stadsmissionen, Ria – hela människan, Rotary city och Karlstads kommun.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads pastoratMänskligtMarie BjörklindPingstkyrkanSamhälleStadsmissionenTingvallakyrkanVintervärme

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.