Hoppa till huvudinnehållet

Inte aktuellt att sälja Hammarö energi: ”Det är en iskall fråga”

Publicerad:
Det är inte längre aktuellt för Hammarö energi att bli en del av Karlstads Energi.
Det är inte längre aktuellt för Hammarö energi att bli en del av Karlstads Energi. Foto: Arne Skorup/NWT Arkiv

Hammarösamverkan ville sälja Hammarö energi till Karlstads energi, som ville avvakta den politiska turbulensen. Med nytt styre på plats i höstas så är affären ett minne blott.

I somras meddelade de styrande blå-gröna partierna i Hammarösamverkan att de såg över möjligheten att sälja Hammarö energi till Karlstads energi.

Karlstads energis plan var att börja en företagsbesiktning efter sommaren, lämna ett skarpt bud under hösten och att övertagandet skulle ske innan nyår 2020/2021.

Men det kom ett politiskt tumult på Hammarö emellan.

Det blev en ny samverkan mellan S, V, MP och C som gick segrande ur striden.

Egen regi

– För oss är det en helt iskall fråga. Vi såg det aldrig som en bra affär och vi är helt överens i styrande majoriteten att energibolaget ska vara i Hammarös regi, säger Karin Bäckman (S), som blev ny ordförande i Hammarö energi i höstas.

Sedan maktskiftet har det inte förekommit några samtal alls med Karlstads energi i frågan.

– Vi har en bra ekonomi, vi gjorde ett bra bokslut trots den milda vintern förra året, och året börjar bra med en kall vinter. Styrelsen är mycket engagerad och vill utveckla bolaget med nya energitjänster. Vi tittar främst på solenergi. Och vi följer med i det som byggs på Hammarö och erbjuder fjärrvärme och förtätar där vi redan har utbyggt, säger Karin Bäckman.

Deras initiativ

Erik Kornfeld, vd för Karlstads energi, är inte förvånad.

– De uttalade tidigt att de inte prioriterade en försäljning. Hammarö energi är vår enskilt största kund med cirka tio procent av värmevolymen. Vi levererar all deras fjärrvärme och har även serviceavtal med dem, säger han.

Du såg flera fördelar med att ta över Hammarö energi, gällande stabilitet och ekonomi för både kunderna och er. Kommer du att ta upp frågan igen?

– Det kan absolut finnas fördelar, men det får bli på deras initiativ. Vi fortsätter det goda samarbete vi redan har tills vidare, säger Erik Kornfeld.

Hammarö energi kan säljas

Artikeltaggar

Erik KornfeldFjärrvärmeHammarö energiHammarö kommunHammarösamverkanKarin BäckmanKarlstads energiKarlstads kommunPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.