"Sluta dra alla epaförare över en kam"

Insändare
PUBLICERAD:
De som kör epatraktor, eller A-traktor, är mer förberedd att ta körkort, skriver insändarskribenten som ett exempel av flera på fördelarna med att köra epa, eller A-traktor.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Just nu så är det väldigt mycket hat mot epatraktorer som kör olagligt och spelar hög musik.

Men är verkligen alla epaförare så?

Nej det är de faktiskt inte.

Det blir allt fler som skaffar epa nu än vad det var förr. Man kan ju tycka att alla är lika men man har lärt sig från start att man inte ska dra alla över en kam men det är precis vad ni gör nu.

Bara för man har sett en epa som kör illa betyder det inte att alla förare kör så. Det finns förare som svänger in och släpper förbi där de kan för att minska kö, spelar inte hög musik för länge.

Så är det verkligen rättvist att dra alla ep förare över samma kam? Nej inte enligt mig.

Men varför är det då bra att köra epa kan en del fråga sig.

Jo mina argument är:

För det ger dig en större chans att lyckas få körkortet. Man har redan en god översikt på hur trafiken kan se ut och även hur man uppför sig. Man har med sig alla grunder man behöver inom trafiken som man även får lära sig när man börjar i en trafikskola. Men det är inte bara körkortet som är en fördel man får även fler vänner och en söt gemenskap.

Mitt andra argument är att för så kan det vara en räddning. För mig var det en räddning från självskadebeteende, inte bara att få köra utan att få vara med och bygga den.

Men att då få en massa hat hjälper inte.

Alla epor är inte trimmade som alla tror och om man då har en fullt laglig epa men ändå får massa klagomål på att man är för ung och inte har rätt konsekvenstänk med sig, då känns det inte så bra. Visst det kan stämma att alla inte kör lagligt men det gäller ju inte alla.

Jag håller med om attt alla inte sköter sig i trafiken som de borde. Några kör på större vägar och när de har bilar bakom sig svänger de inte alltid in för att släppa förbi andra. Det finns också de som spelar onödigt hög musik på sena tider.

Det finns förbättringar att göra. Till exempel kan man minska trimmandet. Allt fler krockar med sina traktorer och blir allvarligt skadade, och för att minska de så borde de vara ett krav att ha bälte i epor. Eftersom att nu finns det inget straff att man måste ha bälte i epor, men straffet man får är ju att man skadar sig själv och de nära och kära.

Så avslutningsvis så är alla epaförare inte oansvariga utan de tar ansvar över hur de kör, de klarar dessutom sitt körkort snabbare.

För vissa är det en avledande manöver för de som mår eller har mått dåligt och bara får tänka på nått annat för just den stunden. Alla i trafiken sköter sig inte och de gäller inte bara de som kör epa. Så är det verkligen rätt att haka upp sig på epaförarna när man vet att även de vuxna inte sköter sig i trafiken.

De som kör epatraktor, eller A-traktor, är mer förberedd att ta körkort, skriver insändarskribenten som ett exempel av flera på fördelarna med att köra epa, eller A-traktor.

Tilda Sjöberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.