Hoppa till huvudinnehållet

Museigatans hala plattor irriterar Karlstadsborna

Publicerad:
Björn Carlsson och Lars Haglund som bor på Museigatan i Karlstad har tröttnat på att behöva halka på de mycket hala stålplattorna som är en del av Älvpromenaden. Foto: Lisa Olaison

Kallt väder och lite snö är ingen bra kombination om man ska gå längs Museigatan i Karlstad.

Där finns det inlagda stålplattor i gatan och de skapar problem.

– Plattorna är fruktansvärt hala och det är väldigt lätt att man halkar på dem, säger Lars Haglund.

Han bor i ett av husen längs Museigatan och är irriterad över situationen.

Problemet har funnits sedan gatan byggdes om till den så kallade Älvpromenaden som stod klar hösten 2018. Då anlades nya stora promenadytor samt trädäck längs Klarälven, liksom sittmöjligheter och ny belysning.

Och som en del av detta placerades det ut en stor mängd blanka och silverfärgade stålplattor i stenbeläggningen för att förhöja intrycket.

Men plattorna ställer till problem för folk att ta sig fram, något som NWT även tidigare har berättat. Nu har flera Karlstadsbor tröttnat och en av dem är Lars Haglund.

När Museigatan byggdes om 2018 blev stålplattorna en förhöjande del av gatubilden.
När Museigatan byggdes om 2018 blev stålplattorna en förhöjande del av gatubilden. Foto: Lisa Olaison

– Tanken med plattorna är säkert god och de blänker fint och gatan har blivit snygg efter ombyggnaden. Men plattorna är fruktansvärt hala och det är väldigt lätt att man halkar på dem och ramlar omkull. Det har bland andra min son gjort.

– Nu när det dessutom ligger snö över dem går det inte heller att se dem. Ännu svårare är det på kvällarna. Och det är inte bara på vintern som plattorna är hala. Det är de även när de är våta, säger Lars Haglund.

– Ja, plattorna är livsfarliga, speciellt nu med snön, säger grannen Björn Carlsson som kommer förbi tillsammans med fyraåriga franska bulldogen Ralph.

”Det är väldigt lätt att man halkar på stålplattorna och ramlar omkull”, säger Lars Haglund. På bilden försöker den franska bulldogen Ralph hålla sig upprätt.
”Det är väldigt lätt att man halkar på stålplattorna och ramlar omkull”, säger Lars Haglund. På bilden försöker den franska bulldogen Ralph hålla sig upprätt. Foto: Lisa Olaison

Lars Haglund har flera gånger försökt få kommunen att åtgärda de hala stålplattorna, men ingenting har hänt. Nu vill han bli lyssnad på.

NWT bollade över frågan till Margareta Nilsson, enhetschef för mark- och infrastrukturprojekt på Karlstads kommun som säger så här om kritiken:

– Vi har i dagsläget inga planer på att göra några förändringar på Museigatan.

Men det är ju bevisligen väldigt halt där. Kan ni inte sopsalta gatan som ni gör på de stora gång- och cykelvägarna?

– Det skulle man säkert kunna göra. Vi får titta på det.

Ett annat alternativ skulle kanske vara att göra mönster i plattorna för att göra de mindre hala?

– Kanske, men det skulle kunna leda till risker för skador på cykeldäcken.

– Generellt finns det alltid problem med isfläckar vintertid som leder till halka. Det räcker att fukten fryser så skapas det en tunn isyta, säger Margareta Nilsson.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMargareta NilssonTingvallastadenTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.