Mellopanelen: "Allt går upp i rök till tonerna av ett hårdrocksvrål"

Publicerad:
Nu är det dags för årets första deltävling. Danny Saucedo och Jessica Andersson finns bland lördags startfält.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

"Ingenting är som förut, allt är som vanligt" kallade Sven-Ingvars sitt första album med Oscar Magnusson som sångare. Det samma kan sägas om årets upplaga av ”Melodifestivalen” – ingen publik, ingen ambulerande turné. Men precis som vanligt är det några låtar som ska vidare och andra som ska falla bort.

NWT:s Mellopanel sållar bland bidragen.

Kadiatou är först ut med låten "One Touch".
Kadiatou är först ut med låten "One Touch". Foto: TT
Bidrag 1

Kadiatou ”One Touch”

Agnes: – Djärvt att inleda årets tävling med en relativt oetablerad artist. Tyvärr lät det ganska surt på repet och Kadiatou får nog kämpa rejält för att ta sig vidare i tävlingen. Men det är modernt, poppigt och kommer säkert spelas hejvilt på radion framöver. Betyg: 2

Jesper: – Idolbekantingen och hennes entourage gör sitt bästa för att lyfta en ganska tam och slätstruken discodänga. Friskt vågat, hälften vunnet, men jag kan inte släppa tanken på om Napoleon Dynamite skulle ha fått göra sin version av låten. Betyg: 1

Veronica: – Händer det nånting alls i detta nummer? Trött soulpop som kanske gör sig bättre i kommersiell radio. Dansarna kämpar i alla fall på så gott de kan. Betyg: 1

Lillasyster lockar med hårdrocksvrål.
Lillasyster lockar med hårdrocksvrål. Foto: Jean-Paul Bastiaans
Bidrag 2

Lillasyster ”Pretender”

Agnes: – Rockschlagern var som bäst på The Poodles tid och nu gör Lillasyster ett försök. Men pyrotekniken är undermålig och allt går upp i rök till tonerna av ett långt hårdrocksvrål. Betyg : 1

Jesper: – Göteborgarna vill ”rocka röven” av mello, såklart. Omgångens svarta får använder pyroteknik, Bandit Rock-svulstighet och inövad attityd för att fiska röster. Skönt med en slev i grytan, men gränsen mellan Andra chansen och magplask är hårfin. Betyg: 2

Veronica: – Härligt uppfriskande med lite skitig punkrock och pyroteknik bland allt fluff och paljetter. Rockbröl har nog varit saknat i mellon, så Lillasyster kan gå hur långt som helst. Kvällens stora skrällvarning! Betyg: 3

Jessica Andersson tävlar med ”Horizon”. Fotograf: Jean-Paul Bastiaans
Jessica Andersson tävlar med ”Horizon”. Fotograf: Jean-Paul Bastiaans
Bidrag 3

Jessica Andersson ”Horizont”.

Agnes: – Jessica levererar ett pampigt nummer med gospel-feeling och klassiskt handklappsparti. Hon visar helt klart vem som är schlagerdrottning på det här bygget! Såklart är Carola-fläktarna på plats och alla mello-fantaster kan andas ut. Skönt! Betyg: 4

Jesper: – Mellorutin i massor, men 2021 är meriter en färskvara och hos kidsen är det nuet som är intressant. Men både hennes spektakulära klänning, den ärrade scennärvaron och låtens Lejon-kung-musikal-rymd kan få folk att minnas. Betyg: 3

Veronica: – Det är rutin, jättejättemycket tyg och en pampig låt. ”Horizon” är dock inte Jessicas starkaste bidrag av nu totalt åtta stycken, men det tar sig och kan avancera ända till final. Betyg: 3

Paul Reys imponerar inte på NWT:s Mellopanel.
Paul Reys imponerar inte på NWT:s Mellopanel. Foto: SVT
Bidrag 4

Paul Reys ”The Missing Piece”

Agnes: – Egentligen är jag trött på den här typen av Ed Sheeran-liknande låtar. Men den här bygger långsamt upp sig och blir faktiskt ganska dräglig mot slutet. En grej bara: Terracottafärgade väggar har aldrig varit snyggt, inte i Paul Reys nummer heller. Betyg: 3

Jesper: – En snubbe i tiden som samarbetat med Snoop Dogg. Nybliven pappa vilket har färgat hans låt, fint, men ack vad beigt. Det är så tillrättalagt snuttigt och hans kisa med ögonen-stil och clowniga klädstil kammar hem noll i min bok. Betyg: 1

Veronica: – Han sjunger som en grekisk gud, men har en mycket sämre låt än förra årets ”Talking in my sleep”. Då gick det ju oerhört bra med en radioplåga som fortfarande snurrar. Men tyvärr Paul, här blir det respass hem. Det lyfter inte för att citera SAS. Betyg: 2

Arvingarna tänker inte gå hem.
Arvingarna tänker inte gå hem. Foto: SVT
Bidrag 5

Arvingarna ”Tänker inte alls gå hem”

Agnes: – En välgärning för tävlingen! I det här får man dansband, schlager och Abba i ett – vad mer kan en begära liksom? Tur att Arvingarna inte tänker gå hem för de kommer troligtvis få stappla sig raka vägen till final! Betyg: 4

Jesper: – Vem minns inte Eloise, men hur håller de grånade gubbarna tjugoåtta år senare? Det svänger när dansband möter schlager och visst kan det gå långt när kvartetten med solsken i blick ger Dressmannmännen en utmanare i bästa sändningstid. Betyg: 4

Veronica: – Mysbuggschlager förpackat som ett glatt lyckopiller. ”I do” funkade ju finfint förra året så varför ändra ett nästan vinnande koncept? Bidraget känns nästan som ett coronaanthem för när pandemin äntligen är över. Med ljusshow, koreograferad dans och en slutpose med nävarna i luften. En omväg via Andra chansen, men finalen måste ändå innehålla en äkta schlager! Betyg: 3

Nathalie Brydolf har tidigare varit med i talangsåpan ”Idol”.
Nathalie Brydolf har tidigare varit med i talangsåpan ”Idol”. Foto: © Per Kristiansen
Bidrag 6

Nathalie Brydolf ”Fingerprints”

Agnes: – Ytterligare en ”Idol”-deltagare som prövar lyckan i Mello. Låten är finstämd men gör inget större väsen av sig utan liknar mest en gammal Lisa Ajax-låt. Funkar att lyssna på i badet men drunknar fullständigt i ett startfält som detta. Betyg: 1

Jesper: – Ännu en gammal Idoldeltagare som testar vingarna i mello. Här spelas det på skörhet och vacker minimalism. Säkerligen i topp i sin musikklass, men när vi snackar showbiz blir det föga originellt och blott vackert för stunden. Betyg: 2

Veronica: – Fast mellan Arvingarna och en övertänd Danny är ju inte den lättaste startplaceringen. Nathalie har mellons absolut glittrigaste klänning, men det här isländska Eurovisionbidraget från 2002 är totalt chanslöst. Betyg: 1

Foto: Herman Caroan
Bidrag 7

Danny Saucedo ”Dandi dansa”

Agnes: – Det här är långt ifrån vad vi brukar se Danny göra i Mello och bara titeln får mig att tänka på Samir och Viktor eller Sean Banan. Troligtvis kommer det charma publiken ändå och Danny lär gå till final av gammal vana. Själv längtar jag tillbaka till hans vita overall med inbyggda ljusslingor från 2012. Betyg: 3

Jesper: – Proffsiga Snygg-Danny lämnar ingen oberörd, varken som programledare eller aktör. Får nästan Eric Gadd-vibbar av soundet. En ganska klen låt, men Dannys karisma och naturligt underhållande karaktär bör ta honom till final. Betyg: 3

Veronica: – Danny, Danny, Danny - är det ditt år i år? Blir det äntligen vinst nu? Det är trots lökig titel en snygg funksoul låt med musikvideoproffsigt nummer. Allt är perfekt, tillrättalagt och alldeles, alldeles amazing... Men frågan är om du inte gör det för svårt för dig? Kanske är det för sent, men vi hoppas och unnar dig en vinst såklart. Betyg: 3

Agnes Karlsson Fraenki

"Mellofantast sedan födseln med ett omåttligt stort behov av tonartshöjningar och riviga refränger. Hört att jag tar mello-fenomenet på lite för stort allvar ibland"

Så här går det: Till final: Arvingarna, Danny Saucedo. Andra chansen: Paul Rey, Jessica Andersson.

Jesper Löfvenborg

"Steget från death metal till mello kan tyckas astronomiskt, men jag är fylld av åsikter även om jag inte äger ett par gyllene skor"

Så här går det: Till final: Arvingarna och Danny Saucedo. Till andra chansen: Jessica Andersson, Lillasyster.

Veronica Sjöblom

"Schlagerfantast sedan barnsben som tycker och tänker med hjärtat. Har alltid Tommy Nilssons mästerverk En dag som referensram"

Så här går det: Till final: Lillasyster och Danny Saucedo. Till Andra chansen: Jessica Andersson och Arvingarna.

Artikeltaggar

ArvingarnaJessica AnderssonMelodifestivalenMusikNöje/KulturOscar MagnussonPopSASTalangTommy Nilsson

Läs vidare