Hoppa till huvudinnehållet

Kylan håller i sig - då jublar energibolagen

Publicerad:
Äntligen snö och ihållande kyla i Karlstad, tycker både skidåkare och energibolag.
Äntligen snö och ihållande kyla i Karlstad, tycker både skidåkare och energibolag. Foto: Lisa Olaison

Äntligen vinter! Tycker alla som njuter av skidor, skridskor och pulka. Energibolagen instämmer och ser fram emot ett bättre år.

– Vår verksamhet är byggd för normal vinter som den här, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Vintern och kylan håller i sig i Värmland ett tag till. Det säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Vi har ett högtryck som håller i sig tio dagar framåt, till nästa söndag, med temperaturer under det normala. Riktigt kall luft ligger kvar så det är kallt både dag och natt. Helgen blir solig och den värmer nu i februari så det blir riktigt behagliga dagar.

Nästa vecka kan det komma lite mer snö.

– Då blir det mer moln där det kan flinga ut lite snö eftersom det är så kallt, men inga stora mängder, säger Lisa Frost.

Bra med vinter

Energibolagen hade ett tufft år förra året med den milda vintern.

– Vår verksamhet är byggd för en normal vinter som den här och är beroende av några få månader. Det är tungt att dra runt vår stora verksamhet med en mindre ekonomi än vanligt, då vi producerade mindre värme och el till väldigt låga elpriser. I år har det börjat bättre med vinter, säger Erik Kornfeld, vd för Karlstads energi.

Bolaget har även jobbat på att sänka sina kostnader.

Karlstads energi varslar sju anställda

– Vi har effektiviserat vårt arbetssätt och våra anläggningar och därmed dragit ner på personal. Vi kompetensväxlar för att kunna jobba med rätt saker som för oss framåt. Att kunderna får högre räkningar på värme och el i år jämfört med förra vintern beror på att det är kallare och mer energikrävande, fortsätter han.

Artikeltaggar

Erik KornfeldKarlstads energiKarlstads kommunLisa FrostSMHIVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.