Hoppa till huvudinnehållet

Filper (SD): “Dansband är också kultur – sänk skatten”

Publicerad:
Runar Filper (SD) vill slopa dansbandsmomsen.
Runar Filper (SD) vill slopa dansbandsmomsen.

Redan under sitt första år i riksdagen (2014) skickade Runar Filper (SD) in en motion om dansbandsmomsen. Och den hänger med sedan dess.

– Dansband är verkligen kulturbefrämjande, säger han.

Att dansbandsspelningar på folkparker och dansbanor beskattas med en momssats på 25 procent är något som stör Runar Filper (SD). Andra orkestrar som uppträder för publik beskattas nämligen med 6 procent kulturmoms. "Det innebär att en person som uppskattar dansbandsmusik och ändå inte har den minsta avsikt att dansa måste betala mer än om denne person uppskattat en annan typ av musik", skriver Filper i sina motioner genom åren.

– Det är en kulturgärning att få ut folk på dansbanor. Vilken fantastisk sak, hur folk umgåtts över generationsgränser. Jag tycker att man måste tänka om och sänka momssatsen. Dansband ska också anses som kultur när en vanlig trubadur är det, säger han.

Skolfrågor

Andra frågor som återkommande skickats in i motionsform handlar bland annat om mobilfria klassrum, morgonsamling i skolan, traditionella skolavslutningar, dialektundervisning, folkparker som kulturarv och föräldrapåverkan och umgängessabotage.

– Umgängessabotage, föräldrapåverkan och föräldraalienation är viktiga frågor. Jag har nyligen lämnat in en interpellation om det här. Det är inte ovanligt att föräldrar mister kontakten med sina barn när det sker smutskastning av den ena eller andra föräldern. Den nya vårdnadsreformen från 2006 ser till barnens bästa i mångt och mycket, men har inte tagit höjd för att barnen kan användas i syften i vårdnadstvisten. Det finns en möjlighet att utnyttja systemet och lura utredare hos familjerätten. I bland annat Mexiko och tre, fyra stater i USA är det kriminaliserat att alienera en förälder inför barn.

Vill du att det blir straffbart även i Sverige?

– Det behövs mer forskningsresurser och man behöver se över de direktiv myndigheter har i dag. Det här är inte erkänt eller så utforskat här.

Många favoriter

Övriga motioner som återkommer handlar om minimimått för fångade kräftor, polisnärvaro på landsbygden för att bland annat stävja problem med bönder som blir bestulna av utländska stöldligor, att uppmärksamma svenskbefolkningen i Argentina, belysa kommunismens brott mot mänskligheten, se över vägtrafikskatten för tävlingsfordon och att avveckla pumplagen som säger att bensinstationer är skyldiga att tillhandahålla förnybara drivmedel.

– När man lägger motioner är det ofta favoriter i repris. De innehåller oftast flera yrkanden och det finns möjligheter att bygga på år efter år. De första åren vill man kasta in många motioner, sen falnar det kanske lite. Som partiföreträdare kanske man inte ska lägga motioner som går till utskottet vi själva ingår i. Och de enskilda motionerna kommer inte i främsta rummet, de går mer ut på att ledamoten kan profilera sig. Det viktiga är kommittémotionerna, partiets politik och ställningstagande i utskottet, och jag skriver många såna om jakt och vilt, fiske och vattenbruk, kriminell djurrättsaktivism och landsbygdens kulturarv, säger Runar Filper.

Finnskogen som världsarv

En fråga han motionerat om, och som han anser vara viktig för Värmland, handlar om att göra världsarv av finnskogen.

– Det hade varit fantastiskt. Det är ett arbete på gång mellan regioner, kommuner och länsstyrelser, men det kan ta tio år innan det blir verklighet. Jag vill ha draghjälp av regeringen, men de har fått direktiv från EU om att vara mer restriktiva med världsarv, säger han.

Hur många enskilda motioner har du fått igenom?

– Att de yrkas på i utskottet av det egna partiet, ja. Men det är mer vanligt att de inte yrkas på. Det är kommittémotionerna, som hela partigruppen i utskottet står bakom och yrkar på. Flera av mina enskilda motioner har blivit kommittémotioner, som den om en evenemangslista i SVT om viktiga program som har ett stort intresse för svenska folket. Den läggs varje år. Likadant med motionen om en dialektbok om svenska dialekter. En ordbok om svenska dialekter har blivit verklighet nu tror jag.

Vad kan vi vänta oss för motioner från dig framöver?

– Det blir en utveckling av de befintliga, men även olika nyheter varje år. Det beror på läget i världen, Sverige och Värmland. Jag vill vara en politiker som verkar för den valkrets där jag själv lever och kanske kommer dö. Dansbandsfrågan är en sak som flera riksdagsmän drivit genom åren. Min formulering är så klart unik, men slutsatsen är densamma. Här i Värmland är dansbandskulturen stark. Vi har nog nästan odlat flest dansband av alla landskap.

Runar Filper (SD)

Ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Enskilda motioner 2020/21: 12 (skrivit under 33 totalt)

Urval av underskrivna motioner 2017-2020: Värmlands regionala utveckling (20/21), gemenskap och trygghet med morgonsamling (20/21), värna om dialekterna (20/21), Värnande av dansbandskulturen (19/20), flodkräftans reproduktion (19/20), rätten till traditionsenlig skolavslutning (19/20), fungerande vägunderhåll i Värmland (19/20), bestraffa föräldrapåverkan och umgängessabotage (19/20), ökad kunskap om jakt och vilt från unga år (19/20), pumplagens negativa effekt för landsbygden (18/19), svenska som nationalspråk (18/19), tiggeriförbud (17/18), Bevarandet av överloppsbyggnader i det svenska kulturlandskapet (17/18)

Artikeltaggar

ArgentinaBarnDansbandDialektDrivmedelFiskeFöräldraskapJaktKräftorLandsbygdMotionsåret 2020/21PolisenPolitikRiksdagenRiksdagsledamotRunar FilperSkatterSkolavslutningStölderSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.