Hoppa till huvudinnehållet

Andi Shamon brinner för mänskliga rättigheter

Publicerad:
Andi Shamon från Karlstad har utsetts till ambassadör för Svenska FN-förbundet.
Andi Shamon från Karlstad har utsetts till ambassadör för Svenska FN-förbundet. Foto: Privat

Andi Shamon, 23, från Karlstad har utsetts till ambassadör för Svenska FN-förbundet.

Vad ska du jobba med som ambassadör?

– Jag tillsammans med 25 andra ambassadörer ska hålla i digitala föreläsningar och workshops om FN:s globala mål och Svenska FN-förbundets projekt Flicka, Minor och Skolmat. När tiderna blir lite bättre får vi arrangera projekt på plats.

Vilka vänder ni er till?

– Jag kommer att föreläsa för universitetsstudenter, gymnasie- och högstadieelever. Vi har också möjlighet att kontakta företag och organisationer för att höra om de är intresserade. Jag tänker börja med att föreläsa på min lillebrors högstadieskola sedan går jag vidare och kontaktar andra skolor och universitet.

Vad är Svenska FN-förbundet?

– Det är en ideell organisation som arbetar för fred, utveckling och mänskliga rättigheter och för ett starkare FN.

År 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030 som innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling. Vilka tycker du är extra viktiga?

– Vi kan endast nå målen om vi arbetar för alla, men det jag tycker är jätteviktigt är mål nummer 16 som handlar om fredliga och inkluderande samhällen. Det är väldigt många som påverkas av krig, speciellt barn som blir använda som soldater.

Varför vill du engagera dig i Svenska FN-förbundet?

– Det är viktigt att vi utbildar människor för det handlar inte bara om oss själva utan om den kommande generationens framtid. Det är viktigt att vi försöker få en bättre värld. Min familj flydde från Irak när jag var fyra år. Vi fick det stöd vi behövde när vi kom till Sverige och jag vill arbeta för att andra ska få samma hjälp som min familj fick.

Vem är du?

– Jag läser sista året på politices kandidatprogrammet på Karlstads universitet och är även chefredaktör på Karlstads studenttidning. Jag är en väldigt samhällsintresserad människa som brinner för mänskliga rättigheter.

Hur länge har du varit med i FN-förbundet?

– Jag gick med i oktober 2020 och jag kommer att vara ambassadör under ett år.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill arbeta med mänskliga rättigheter. När jag är klar med min kandidatexamen planerar jag att läsa vidare inom det ämnet.

Artikeltaggar

FamiljKarlstadSvenska FN-förbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.