Hoppa till huvudinnehållet

Trots pandemin – Region Värmland visar stort plus

Publicerad:
Peter Bäckstrand
Peter Bäckstrand Foto: Peter Bäcker

Region Värmlands resultat efter finansiella poster 2020 landar på 777,6 miljoner kronor, vilket är 658,6 miljoner bättre än budget.

– Jag gläder mig mycket åt att vi fått ett så starkt resultat. Det ger oss bra förutsättningar att ta oss an framtiden, säger regiondirektör Peter Bäckstrand.

En starkt bidragande orsak till att resultatet blev så bra är det statsbidrag som regionen fått. Stödet har uppgått till 590 miljoner, varav 500 har varit ett direkt pandemistöd.

– Vi har också haft lägre kostnader i den ordinarie verksamheten eftersom många planerade aktiviteter utgått på grund av pandemin, samtidigt som alla nämnder kommer in nära budget, säger Pia Vinborg, ekonomidirektör.

165 miljoner

Resultatet för regionens i särklass största verksamhet, hälso- och sjukvården, slutade på 165 miljoner kronor bättre än budget.

Samtidigt har pandemin orsakat stora, icke förutsedda kostnader. De kostnaderna uppgår till 360 miljoner.

På intäktssidan märks minskade intäkter bland annat i form av patientavgifter och intäkter i kollektivtrafiken – totalt 155 miljoner kronor.

Inte slappna av

– Det är bra att vi har ett positivt resultat, men samtidigt kan vi inte slappna av. Det råder en stor osäkerhet kring både skatteintäkter och statsbidrag framöver, säger Fredrik Larsson, regionstyrelsens ordförande.

Han konstaterar också:

– Vi uppskattar det stöd vi fått från den nationella nivån. Här har man tagit stort ansvar. Nu står vi väl rustade för nästa steg i pandemin då det handlar om att återställa och att ta hand om den vårdskuld som uppstått.

Marginaler

Kommer då överskottet att räcka för att ta hand om den vårdskuld som arbetats upp?

– Jag tror att det finns marginaler, säger Fredrik Larsson men betonar att osäkerheten kring kapaciteten för en snabb återställning av vårdskulden är stor.

Fredrik Larsson
Fredrik Larsson Foto: Foto: Oyvind Lund/+46703140213

– För att vi ska kunna minska vårdskulden och göra övriga återställningar behöver våra medarbetare orka med också.

Fantastiskt jobb

– Det här resultatet hade vi inte kunnat generera om inte alla våra verksamheter haft förmågan att ställa om. Här har våra drygt 8000 medarbetare gjort ett fantastiskt jobb. Hade vi inte lyckats med det hade vi inte haft det resultat vi har nu, säger Peter Bäckstrand.

Artikeltaggar

EkonomiFredrik LarssonPeter BäckstrandPia VinborgPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.