Hoppa till huvudinnehållet

Scocco, Fredriksson, Plura: Anderssons musikaliska arv

Publicerad:
Mauro Scocco, Marie Fredriksson och Plura är några av artisterna som medverkar på albumet som följer med Kjell Anderssons arbetsmemoarer. Foto: TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När man tänker på musiken som Kjell Andersson, A&R och producent, har varit inblandad i genom åren blir man ödmjuk och han finns med, om än i bakgrunden, på en försvarlig andel av mitt livs viktigaste musikupplevelser.

Synkront med att Andersson nu ger ut en självbiografi kommer en skiva där “hans” artister bjuder på tolkningar av främst varandras låtar. Det blir en korsbefruktning som får en att tappa andan. Mauro Scocco sjunger Magnus Lindberg, Marie Fredriksson tolkar Basse Wickman och Peter LeMarc sjunger Staffan Hellstrand, som i sin tur tar sig an Lundells “Rialto”. Ja, ni hör ju. Den svenska moderna musikhistorien flämtar förbi på en dryg timme.

Värmlandsättlingen Nils Lofgren i stor intervju: "Skulle turnera med både Young och Springsteen"

Det allra mesta är unika inspelningar som visar vilken respekt Kjell Andersson besitter och när de sedan slänger in en fantastisk, tidigare outgiven version av hjälten Björn Holms “Hemma till slut” sitter jag där, stora karln, och lipar. Ett fint musikaliskt arv.

Bästa låt: Hemma till slut

Artikeltaggar

Marie FredrikssonMusikPer GesslePernilla AnderssonPeter LeMarcPlura JonssonRockSkivorTomas Andersson Wij