Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Fortsatta investeringar krävs i mobilt bredband

Publicerad:
För att komma tillrätta med bristen på bristande mobiltäckning krävs fortsatta investeringar i infrastrukturen för mobilt bredband, framförallt i glesbygd, skriver Cecilia Sjödén.
För att komma tillrätta med bristen på bristande mobiltäckning krävs fortsatta investeringar i infrastrukturen för mobilt bredband, framförallt i glesbygd, skriver Cecilia Sjödén. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För att komma tillrätta med bristen på bristande mobiltäckning krävs fortsatta investeringar i infrastrukturen för mobilt bredband, framförallt i glesbygd, skriver Cecilia Sjödén.

Svar till Joe Bengtsson (NWT 9/1 2021).

Dålig mobiltäckning i glesbygd är ett problem som har blivit allt tydligare i takt med att kopparnätet släcks ned. Kravet från samhället på att vi ska vara mobila ökar och våra egna behov av täckning och kapacitet ökar i samma takt. Som Joe Bengtsson mycket riktigt påpekar har detta blivit extra tydligt nu under pandemin när telefonsamtal och andra digitala möten är enda sättet för oss att hålla kontakt med anhöriga och vänner.

Den bristande mobiltäckningen i glesbygd diskuteras mycket mellan kommuner, regioner och mobiloperatörer. Fokuset ligger på mobilt bredband men det är faktiskt samma utrustning för mobilt bredband som för mobiltelefoni i masterna. Mobilt bredband kräver mer av mobilnätet så generellt kan man säga att om det mobila bredbandet fungerar väl fungerar även mobiltelefonin.

För att komma tillrätta med bristen på bristande mobiltäckning krävs fortsatta investeringar i infrastrukturen för mobilt bredband, framförallt i glesbygd. Det här har uppmärksammats av Bredbandsforum som är tillsatt av regeringen för att främja samverkan runt bredbandsutbyggnad, och som leds av digitaliseringsministern.

Så skriver du en debattartikel

Bredbandsforum tillsatte en arbetsgrupp år 2019 vars uppdrag var att bl a identifiera utmaningar och föreslå lösningar kopplat till den pågående utbyggnaden av infrastruktur för mobilt bredband. Arbetsgruppen bestod av representanter för mobiloperatörer och organisationer som SKR, LRF, Region Värmland med flera, samt även Torsby kommun.

Arbetsgruppen presenterade sin slutrapport i juni 2020 och redovisar där flera förslag på hur stat, region och operatörer kan skapa förutsättningar för ökad utbyggnad. En viktig förutsättning som arbetsgruppen identifierade är ökad samverkan mellan kommuner, regioner, operatörer och stat, både vad gäller kartläggning och finansiering.

Bredbandsforums kansli har tagit initiativ till att utveckla den samverkansprocess som föreslås i rapporten och har erbjudit Region Värmland tillsammans med ett urval kommuner i Värmland att testa de samverkansprocesserna i ett pilotprojekt. Torsby kommun har meddelat sitt intresse av att delta i det pilotprojektet. Slutrapporten ”Samverkan skapar förutsättningar för digital mobilitet i hela Sverige” finns att läsa på Bredbandsforums hemsida, bredbandsforum.se.

Cecilia Sjödén

Bredbandssamordnare, Torsby kommun

Artikeltaggar

BredbandCecilia SjödénDebattGlesbygdLandsbygdLRFMobiltelefoniRegion VärmlandSKRTorsby kommun