Rekordökning för Kommunal

Publicerad:

Fackliga Kommunal i Värmland och Örebro fick under fjolåret 892 nya medlemmar. Den största årliga ökningen i modern tid för avdelningen. Däremot tappar flera av industriförbunden medlemmar.

– Det är flera samverkande faktorer som bidragit till ökningen för Kommunal. Oron på arbetsmarknaden, behovet av trygghet när det blåser snåla vindar, pandemin, ett bra avtal och nyanställningar är anledningen till den stora medlemsökningen, säger ombudsman Hans Olsson, Kommunal Västra Svealand, Värmland-Örebro.

Det är flera samverkande faktorer som gjort att vi ökat så kraftigt, säger Hans Olsson, ombudsman i Kommunal Västra Svealand, Värmland-Örebro.
Det är flera samverkande faktorer som gjort att vi ökat så kraftigt, säger Hans Olsson, ombudsman i Kommunal Västra Svealand, Värmland-Örebro.

Det som hänt är bra för den svenska modellen och det skapas en bra balans mellan arbetstagare och arbetsgivare, tillägger han.

– Nu måste vi som facklig organisation se till att både gamla och nya medlemmar får ut något bra av att tillhöra Kommunal.

Vi är oroade över den negativa utvecklingen för gränshandeln. Permitteringarna och varslen ökar, säger Gunilla Hallgren, ombudsman i Handelsanställdas förbund avd 17 i Värmland.
Vi är oroade över den negativa utvecklingen för gränshandeln. Permitteringarna och varslen ökar, säger Gunilla Hallgren, ombudsman i Handelsanställdas förbund avd 17 i Värmland.

Under 2020 ökade Kommunal sitt totala medlemsantal med 16 619 män och kvinnor jämfört med 2019. Organisationen hade vid årsskiftet 519 518 medlemmar. Handelsanställda kan också redovisa en uppgång, men inte riktigt lika stora tal som för Kommunal. En ökning med 5 533 medlemmar jämfört med året innan.

– Inom avdelning 17 i Värmland har vi fått en liten nettoökning med tio medlemmar. Den största ökningen inom förbundet har skett i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt hade vi vid årsskiftet 5 300 medlemmar, säger Gunilla Hallgren, ombudsman i Handelsanställda avdelning 17.

Oroligt

Pandemin har ställt till det på sina håll och det är oroligt på många arbetsplatser.

– Förändringarna för gränshandeln är en riktig oroshärd med omfattande permitteringar och varsel.

LO-förbunden hade vid årsskiftet 1 432 926 medlemmar.

Ett intressant faktum är att de stora industriförbunden under 2020 inte haft samma gynnsamma medlemsutveckling som Kommunal. Av förbunden har IF Metall tappat mest mellan 2019-2020, eller totalt 1 169 medlemmar.

Att Kommunal ökar så kraftigt är givetvis positivt, men det är inte bra att flera av industriförbunden tappar medlemmar, säger Per Lilja, LO Värmland-Örebro.
Att Kommunal ökar så kraftigt är givetvis positivt, men det är inte bra att flera av industriförbunden tappar medlemmar, säger Per Lilja, LO Värmland-Örebro.

Per Lilja , LO Värmland Örebro, säger så här om utvecklingen.

– Jag tror att konsekvenserna av pandemin är den främsta faktorn bakom medlemsökningen för Kommunal och Handelsanställda. Många anställda söker trygghet och vänder sig till facken. En annan viktig faktor är att många säkert undrar hur nya LAS, lagen om anställningsskydd, kommer att verka. Det här med allmän visstid kan ställa till en del bekymmer för många anställda och facken får en viktig roll att hjälpa medlemmarna. Att flera industriförbund tappar medlemmar är inte så bra.

Vi har ökat flera år i rad, säger Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen i Värmland.
Vi har ökat flera år i rad, säger Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen i Värmland. Foto: Anette Persson

Fortsatt nettoökning

Unionen i Värmland, facket på tjänstemannasidan, har under 2020 fått en nettoökning med 200 medlemmar.

– Nu är vi totalt 705 000 medlemmar i Unionen. Faktum är att vi ökat medlemsantalet flera år i rad, säger Magnus Hildebrand, regionchef i Unionen Värmland.

Samtidigt som Unionen ökar sitt medlemsantal har ett 80-tal anställda, dock ingen i Värmland, fått frivilliga avgångserbjudanden.

Stöttade tjänstemän

Under 2020 sökte totalt 413 tjänstemän i Värmland stöd av omställningsorganisationen Trygghetsrådet, TRR, i Värmland, som startats av parterna på den privata arbetsmarknaden. Under året fick 279 personer en positiv lösning, 17 startade företag 156 fick nytt arbete, 30 började studera och 76 fick annan anställning, typ projektanställning, vikariat eller jobb på deltid.

En stor fråga får många personer som drabbats av uppsägningar och förändringar är möjligheten att komma i åtnjutande av a-kassa. Det är lång kö till de olika a-kassorna, men situationen är i dag något bättre än under hösten i fjol, rapporterar förbunden.

Artikeltaggar

EkonomiIF MetallNäringslivTRRUnionenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare