Okynnesanmälningar

Ledare
PUBLICERAD:
Inget för rättsväsendet.
Foto: Lena Richardson

Anmälningarna om tjänstefel mot chefstjänstemän och politiker i Karlstads kommun för stängningen av biblioteket hann knappt inkomma till åklagaren förrän de hamnade i det runda arkivet. Det är som sig bör, och det gick inte att ta miste på åklagaren Tyko Gullmos irritation över vad som måste få kallas okynnesanmälningar.

Man kan tycka vad man vill om att biblioteket stängdes av smittskäl, eller en planerad söndagsstängning (som nu dragits tillbaka), men det är politiska frågor och inget för polis, åklagare och domstolar, vilket åklagaren så riktigt påpekar. Till NWT kallar han det för "anmälarsamhället", och det är en beklagansvärd tendens som finns att försöka juridifiera politiken. Det som inte kan uppnås på politisk väg genom val och opinionsbildning vill vissa påtvinga samhället genom rättsväsendet.

Detsamma kan sägas om den anmälan som Karlstadpartiet gjort mot att kommunen bygger en lekpark på Skutberget. Det är visst inte bara ett Muminland som det partiet motsätter sig, även barnfamiljer som vill leka där ses med oblida ögon. Misstror partiet sin egen förmåga att påverka Karlstadsborna politiskt?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.