Hoppa till huvudinnehållet

Mia Spendrup får medalj av kungen

Publicerad:
Vd Mia Spendrup tilldelas H.M. Konungens medalj för betydande insatser inom svensk besöksnäring med kulturarvsprofil.
Vd Mia Spendrup tilldelas H.M. Konungens medalj för betydande insatser inom svensk besöksnäring med kulturarvsprofil. Foto: Lena Richardson

Vd Mia Spendrup tilldelas H.M. Konungens medalj, femte storleken i högblått band, för betydande insatser inom svensk besöksnäring med kulturarvsprofil.

Den 28 januari, på Karl-dagen, tog H.M. Konungen beslut om medaljförläningar för H.M. Konungens medalj och medaljen Litteris et Artibus.

Tidigare kallades H.M. Konungens medalj för Hovmedaljen. Den är från 1800-talets förra hälft och utdelas för särskilda förtjänster, samt för förtjänstfullt arbete inom Kungl. Hovstaterna. Medaljen kommer att delas ut vid en ceremoni vid Stockholms Slott.

Mia Spendrup har varit vd på Loka Brunn Hotell & Spa sedan år 2007 då familjen Spendrup tog över verksamheten. I Loka Brunn Hotell & Spa ingår Loka Brunn, Grythyttans Gästgivaregård och Kafé Guldkringlan.

FT: Hur känns det här?

– Det känns fullständigt fantastiskt, det är jätteroligt, ärofullt och samtidigt en bekräftelse på att vi gör rätt saker på vårt fina Loka Brunn och Grythyttans gästgivargård, säger Mia Spendrup.

FT: Vad betyder detta?

– Det betyder känslan av att någon ser att man gör något bra och värdefullt, min ambition har alltid varit att bevara och utveckla Loka Brunn, säger Mia Spendrup som också framhåller att det finns ett modernt spa som invigdes 2019.

– Det är viktigt att båda delarna kan mötas och att man kan komma som gäst till mig och må bra.

FT: När delas medaljen ut?

– Det skulle ha varit den 25 februari, men det har skjutits på framtiden på grund av pandemin. Men den ska delas ut på slottet i närvaro av kungen och drottningen.

FT: Hur går verksamheten nu under pandemin?

– Det slår jättehårt mot vår verksamhet att vi inte får servera alkohol eller ha öppet efter klockan 20.00. Det är bara att hoppas att vi får lite lättare restriktioner så att vi i varje fall överlever den här tiden som är, säger Mia Spendrup som tycker att det måste gå mycket snabbare att betala ut de stöd som finns till företagen under coronakrisen.

FT: Hur har ni ställt om under pandemin?

– Vi har begränsade öppettider på Loka Brunn och vi har framförallt öppet på helgerna. Det finns ett uppdämt behov av att möta andra och äta gott.

Grythyttans gästgivargård har begränsat öppet med fem dagar i veckan. Café Guldkringlan har öppet två dagar i veckan, jämfört med sex dagar i veckan förut.

En bild från nyinvigningen av Café Guldkringlan. Mia Spendrup, vd, och Hampus Andersson, chefskonditor.
En bild från nyinvigningen av Café Guldkringlan. Mia Spendrup, vd, och Hampus Andersson, chefskonditor. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

GrythyttanLoka BrunnMia SpendrupNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.