Hoppa till huvudinnehållet

Låt oss slippa familjeveckan

Publicerad:
Varnar för familjeveckans stora kostnader.
Varnar för familjeveckans stora kostnader. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Samtidigt som regeringen borde ha fullt upp med att hantera pandemi, brottslighet och andra samhällsproblem pågår utformningen av Socialdemokraternas stora lyxreform – familjeveckan.

I en första variant av denna så kallade familjevecka skall föräldrar kunna ta ut tre lediga dagar extra om året för att vara med sina barn, och staten skall stå för notan. Enligt planen skall familjeveckan införas i april 2022, och därmed ge breda väljargrupper skattefinansierad extra ledighet lagom till nästa val. Men hur mycket tänker Socialdemokraterna offra för att få igenom reformen i tid?

I sitt remissvar varnar nämligen Försäkringskassan för att det tar 14-16 månader att göra alla förberedelser innan pengar kan börja betalas ut. Nytt IT-stöd, ny personal och nya styrdokument behövs. Det skulle alltså innebära att familjeveckan är klar för användning först efter valet, hösten 2022, om reformen ingår i budgeten för nästa år. Men socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) meddelar Sveriges Radio (28/1) att det säkert går att lösa.

Nog går det att elda på Försäkringskassan så att familjeveckan kan införas tidigare. Men då kommer det att kosta ännu mer.

I förslaget beräknas kostnaden för tre lediga dagar per förälder sammantaget ligga på drygt 3 miljarder kronor 2022, och klättra upp till 4 miljarder för 2024. Men om man också räknar med samhällsekonomiska kostnader vid minskad produktivitet handlar det om många miljarder till. Om Försäkringskassan dessutom skall bygga upp den nya organisationen snabbare uppskattar myndigheten att den kommer att behöva anställa ungefär 500 nya årsarbetskrafter, istället för 200. Och personal är knappast gratis.

Även utan pandemin och medföljande ekonomisk kris hade familjeveckan varit en dyr reform till oklar nytta. I regeringens förslag finns också alternativa och mindre kostsamma varianter med färre lediga dagar, men även för dem behöver Försäkringskassan bygga upp en organisation. Ett verkligt ekonomiskt ansvarstagande från regeringen vore att inte införa onödiga och dyra reformer över huvud taget.

För att rättfärdiga reformen försöker Socialdemokraterna hänvisa till januariöverenskommelsen, där familjeveckan ingår. Därtill målar partiet upp en bild av att det skulle vara ett omfattande samhällsproblem att föräldrar inte har ytterligare tre lediga dagar, vilket är långt från sanningen.

Det vore otänkbart att erbjuda föräldrar betald ledighet som täcker barnens alla lov och studiedagar. Redan nu finns ett generöst antal semesterdagar som kan planeras in där det passar varje familj. Det är inga lätta prioriteringar att göra. Men det skulle knappast bli nämnvärt lättare av några fler lediga dagar, som dessutom blir till en stor kostnad för samhället.

Visst kan ledighetspusslet vara svårt för enskilda familjer, men de flesta skulle nog hellre se att regeringen prioriterade pandemin, brottsligheten och andra frågor som gäller hela samhället.

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiFamiljepolitikFörsäkringskassanGrundskolanJökenLedareSemesterSocialdemokraternaStatsbudgeten