Hjälp till krögarna

Publicerad:
Underlättar för krogarna. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Medan staten drar benen efter sig när det gäller ekonomiskt stöd till de krogar och restauranger som drabbas av coronapandemin så går Karlstads kommun före och visar vägen. Kommunpolitikerna, som ju finns nära de som berörs, har uppenbarligen mycket större förståelse för hur villkoren är för näringsidkarna.

I förra veckan beslöt en enig arbetsmarknads- och socialnämnd att under hela 2021 slopa de avgifter baserade på hur mycket alkohol som säljs och som krögarna annars brukar få betala. Kommunens intäkter från dessa avgifter brukar handla om cirka 1,5 miljoner kronor om året. Kommunstyrelsen får sedan kompensera nämnden för bortfallet.

Detta räcker förstås inte till, men alla åtgärder underlättar förstås för de krögare som nu är tacksamma. Sedan tidigare har det också beslutats om att uteserveringarna får öppna tidigare och blir dessutom även dessa avgiftsfria. Kommunen skall även undersöka om det går att ta bort de fasta avgifterna för el och sophämtning.

Se där vad man kan göra bara viljan finns. En stor eloge till Karlstads kommunpolitiker av alla kulörer. Här finns något för regeringen att lära sig av.

Artikeltaggar

AlkoholArbetsmarknads- och socialnämndenCoronavirusetKarlstads kommunKrogarLedareRegeringenUteserveringar

Läs vidare