Hoppa till huvudinnehållet

Hennes pappas grav blev saboterad: “Det är hemskt”

Publicerad:
Viktoria Källback blev ledsen när hon insåg att hennes pappas grav blivit saboterad. Foto: Ida Oscarsson

Viktoria Källback, 21 år, är uppvuxen i Kristinehamn men bor sedan en tid tillbaka i Motala. För några år sedan dog hennes pappa och nu för tiden besöker hon hans grav en gång i månaden. Men det senaste besöket lämnade henne ledsen och upprörd – någon hade förstört ljuslyktan vid pappans grav.

Graven är belägen på gamla kyrkogården.

– När jag kom dit såg jag först att lyktan vid pappas grav stod snett och locket stod öppet. När jag skulle ställa rätt det så upptäckte jag den nästan gått av. Någon har försökt dra upp den men den satt fast i marken eftersom det är fruset så då gick den sönder, säger hon till NKP ett par dagar efter händelsen.

Viktoria Källback ringer då sin farmor och farfar för att höra om de sett något när de varit där någon dag tidigare, vilket de inte hade. Sedan såg hon fotspår i snön som hon följde.

– Jag såg flera gravar som var likadana, med ljusen utkastade på marken.

Enligt henne är det inte första gången som hennes pappas grav blivit förstörd.

– Jag har hittat ölflaskor och ett tjejskärp.

Enligt henne förekommer det också att det flyttas runt på gravljus mellan minneslunden och gravplatserna. Att någon kan bete sig så på en kyrkogård är upprörande.

– Det är hemskt eftersom det är en helig plats. Jag blir ledsen och upprörd och vill ha tag på personen som gjort det. Jag förlorade min pappa när jag var sjutton och min syster var nio år. Jag kämpade för att få den platsen, säger hon.

Kristinehamns kyrka, vid gamla kyrkogården.
Kristinehamns kyrka, vid gamla kyrkogården. Foto: Ida Oscarsson

En gravplats räknas som privat mark så det är gravinnehavaren som ska polisanmäla den typen av sabotage. Kyrkogårdsförvaltningen polisanmäler om det är ett sabotage av större volym, men gravrättsinnehavaren ska alltid polisanmäla det som gäller den enskilda graven.

Helgens sabotage vid Viktoria Källback pappas grav är dock inte anmäld till polisen. Efter kontakt med polisen är uppfattningen att den typen av brott är svårutredd.

– Det borde finnas kameraövervakning, säger hon.

Emma Thomann är förundersökningsledare i Kristinehamn. Hon har under de tre år som anställd i området inte hört om anmälningar gällande sabotage på gravplatser.

– Vi vet ju inte om det hänt om man inte anmäler.

Personen som vi pratat med har efter kontakt med polisen fått uppfattningen att den typen av brott är svårutredd?

– Det kan vara svårt, det beror på och det är som med alla brott om det inte finns spår. Men det är upp till oss att avgöra det. Man ska alltid anmäla. Om vi inte har kännedom kan vi inte heller få statistik och se rörelsemönster, säger Emma Thomann.

Förstörda blommor

Elinor Norén är kyrkogårdschef i Kristinehamn och har inte fått information om sabotaget vid Viktoria Källback pappas grav.

– Det är tråkigt när de förstör på gravarna. Det händer tyvärr ibland. Gamla kyrkogården ligger så centralt. Vi har haft lite förstörda blommor i minneslunden i somras.

Vet ni vem det är?

– Ingen aning. Vi ser det när det är försent, säger Elinor Norén.

Att anhöriga som drabbas av sabotaget blir ledsna förstår hon. Ett säkerhetsbolag gör en rond på kyrkogården under kvällstid.

– Det är inget stort problem, men det är tråkigt för de som drabbas.

Även om det är sällsynt så har det också förekommit rena stölder av exempelvis blommor.

– I Björneborg hade en grav blivit av med en hel blomlåda.

Det var dock inte i närtid. Att harar och rådjur kommer och käkar på blommorna under sommarhalvåret förekommer också.

– Men då ligger blommorna kastade runt graven.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKristinehamnMotala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.