Hoppa till huvudinnehållet

Youtubern: "Det finns sidor av mig själv jag inte vill visa"

Publicerad:
Han vill göra underhållning som många kan relatera till, Manfred Erlandsson från Forshaga driver både en kanal i eget namn och ett samarbete med den värmländske kollegan Hampus Hedström.
Han vill göra underhållning som många kan relatera till, Manfred Erlandsson från Forshaga driver både en kanal i eget namn och ett samarbete med den värmländske kollegan Hampus Hedström. Foto: Privat

Allt började med trolleri.

Sedan tog humorn över och efter nästan tio år som youtuber når han snart 300 000 prenumeranter.

NWT pratar om ratade samarbeten, det töntiga med att vara youtuber och kärleken till att underhålla med Manfred Erlandsson från Forshaga.

I ett avsnitt på sin Youtube-kanal spelar Manfred Erlandsson tillsammans med den värmländska humorkollegan Mario Lorimo fotboll genom Stockholm. Från Stadsbiblioteket till Globen. I ett annat ska han under en dag spendera 10 000 kronor på sitt utseende för att nästa gång kameran rullar försöka klara av att leva på blott en hundring under en hel vecka.

Det handlar om till stora delar improviserad humor, själv vill Manfred Erlandsson kalla sig underhållare, inte komiker. Sedan 2012 har han regelbundet lagt ut filmer på sin kanal och genom åren har han samlat på sig 294 000 prenumeranter.

– Det handlar om mig och mitt liv, börjar Manfred Erlandsson som bytt Forshaga mot Stockholm.

– Det började med ett intresse för att göra film – klippa och filma. Från början var jag inte alls intresserad av att stå framför kameran, snarare var det bakom kameran jag ville vara.

Men i brist på andra han kunde filma, fick han vackert börja filma sig själv.

– Först ville jag visa upp mina trolleritricks, det var så det kom sig att jag skaffa en egen kanal. Men med tiden insåg jag att det roligare att göra sketcher och underhålla.

I hans profil på Snapchat står det "Jag var youtuber innan det var coolt".

– Haha, ja men så är det! När jag började var det töntigt, ocoolt. Det fanns typ fem, sex stycken som kallade sig youtuber då. Men jag höll ut och tills slut blev det coolare. Fast om det egentligen är så coolt än i dag vet jag inte, jag kanske lever i min egen bubbla.

Han ler och fortsätter:

– Nu finns det flera hundra som håller på med det här, så det har hänt en hel del.

Hittade en kärlek

När han ombeds försöka sätta fingret på vad det var med de här filmavsnitten som var så roligt, så givande att arbeta med under så många år, börjar han prata om tittarnas reaktioner.

– Responsen kommer väldigt snabbt om du gör något som folk gillar. Du får kommentarer, människor hör av sig.

– Jag hittade en kärlek till att underhålla. Det var en häftig känsla att se hur människor blev glada av det jag skapat. Någonstans finns såklart också ett behov av uppmärksamhet, att bli sedd.

Redan från början var Manfred noga med att bara göra saker som han själv tyckte var kul, tanken om att det som roar en själv kan säkert roa andra, var en ledstjärna.

– Det tog flera år innan jag hade 1000 prenumeranter, det tar tid att bygga upp en publik. Det var såklart enklare 2012 än det är nu, i dag är det så otroligt många som slåss om samma publik.

Den Manfred tittarna möter, hur nära ligger den den privata Manfred? Har du en artistpersona?

– Ju längre jag har jobbat med kanalen, desto mer har jag blivit mig själv. Från början var jag mer en karaktär, för jag ville så gärna bli omtyckt. Jag blev en över-hypad version av mig själv. I dag är gränsen mellan den privata Manfred och den du ser i filmerna suddig. Men det finns såklart sidor av mig själv och saker som jag inte vill visa.

Hur vill du beskriva din relation till de mest trogna tittarna? Många har hängt med under många år.

– Jag har blivit kompis med många, verkligen lärt känna dem. Det finns de som följt med från starten. Vad gäller kommentarer från tittare så har jag stenkoll, jag läser allt.

Nu som etablerad – känner du samma hunger efter siffror, jagar du fortfarande nya prenumeranter?

– Förr var jag väldigt engagerad i att räkna. Gjorde det hela tiden, stressade upp mig kring det. Nu känner jag mig lugn, jag vet att jag har mina följare. Nu känns det viktigast att göra bra grejer för de som följer mig.

Du finansierar kanalen genom att göra samarbeten med olika företag – hamnar du i en annan liga om du skulle komma över 300 000? Skulle kontrakten bli fetare?

– I dag handlar affärssidan mindre om prenumeranter och mer om antal visningar på den senaste filmen. 60 procent av de som tittar är inte prenumeranter.

Har du någon uttalad tanke kring vilka företag du väljer att arbeta med?

– För mig är det viktigt att kunna stå för de företag jag jobbar med. Får jag förfrågningar från företag som sysslar med saker som jag inte tycker är så coola så tackar jag nej. Det är ju mitt ansikte, mitt namn som det handlar om.

Nämn en bransch du ratar?

– Casino och spel-branschen. Det finns så många som lever i misär på grund av den branschen.

FAKTA: Manfred Erlandsson

Manfred Erlandsson, 21, är född i Karlstad och uppvuxen i Forshaga.

Familj: Mamma Anita och pappa Fredrik i Forshaga, brodern Mauritz bor i Karlstad.

Aktuell: Som youtuber med egen kanal samt med samarbetet med Hamous Hedström "En rullande talkshow".

En humorfavorit:

– David Sundin. Vilken imponerande resa han har gjort. Från att inte alls vara ett känt namn till att på bara några år leda Melodifestivalen och program som "Bäst i test". Han ser jag upp till.

"Hyfsat normal"

Manfred Erlandsson strävar efter att göra underhållning med en hög igenkänningsfaktor.

– Min förhoppning är att folk kan uppleva mig som hyfsat normal. Jag tror att många kan relatera till mig, min humor och till det jag gör. Det är väl därför man följer folk på internet? För att man kan relatera till dem. Man blir som liksom kompisar med de man följer.

Vid sidan av sin egen kanal i eget namn driver han ett samarbete med youtubekollegan Hampus Hedström som också är en värmlänning verksam i Stockholm. Deras gemensamma kanal heter "En rullande talkshow" och där kör duon omkring i en bil och dryftar ämnen och företeelser som är aktuella för dagen. Ibland med en gäst. Ett slags James Cordens "Carpool Karaoke" utan musik.

– Vi släpper två avsnitt i veckan, måndagar och torsdagar.

Du samarbetar med flera värmländska youtubers, hittade ni varandra i Stockholm eller kände ni varandra redan innan?

– Vi kände varandra redan innan när vi kom hit. Nu har vi blivit som ett gäng, en klick.

Kan just den bakgrunden ge er en viss särart, ni skiljer er från Stockholms-kollegorna?

– Absolut. En stor del av landet kan inte relatera till de Stockholmscentrerade figurerna. Kommer man från någonstans utanför storstan – vilket de flesta i vårt land gör – är det enklare att relatera till våra grejer. Vi har alltid det i åtanke.

Manfred Erlandsson om...

...vilka kanaler som finns om fem, tio år:

– Min kanal kommer att rulla på så länge folk tittar. Jag tycker fortfarande det här är väldigt roligt. Så länge det finns en plattform, oavsett om det är Youtube, tv eller något annat, fortsätter jag. Det kommer såklart att förändras och då får jag förändras jag med.

...musikkarriären:

– Jag har alltid skrivit musik. Mest för mig själv. Några singlar har det blivit, men musiken ligger på is sedan 2018.

...skådespelardrömmarna:

– Jag har gjort några småroller i tv. Förhoppningsvis blir det fler saker. Gärna komediroller. Men det vore häftigt att testa drama också. Det ligger långt utanför min comfort zone och just därför vore det bra att utmana mig själv med det.

Artikeltaggar

ForshagaHampus HedströmHumorKärlekManfred ErlandssonNöje/KulturSnapchatSociala nätverkTrolleriYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.