Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinsamordnaren om parkeringen vid Ritz

Publicerad:
“Någonstans måste vi vaccinera och det finns stora fördelar att ha det i nära anslutning till tågstation, allmänna transportmedel och där de flesta i kommunen bor”, säger Anders Nordmark, Regions Värmlands vaccinsamordnare.
“Någonstans måste vi vaccinera och det finns stora fördelar att ha det i nära anslutning till tågstation, allmänna transportmedel och där de flesta i kommunen bor”, säger Anders Nordmark, Regions Värmlands vaccinsamordnare. Foto: Lisa Olaison

Ritz är Arvika kommuns vaccinationslokal. Läsare har hört av sig till Arvika Nyheter och undrat över hur parkeringsmöjligheterna kommer att se ut.

– Hade vi lagt det en bit utanför centrum med goda parkeringsmöjligheter hade det inte heller blivit bra, säger Anders Nordmark, Region Värmlands vaccinsamordnare.

Det var i slutet av januari som Region Värmland gick ut med vilka lokaler som ska användas till vaccinationen mot covid-19. I Eda kommun är det skyttehallen i anslutning till ishallen i Charlottenberg och i Arvika är det Ritz.

Regionens vaccinationslokaler kommer att öppnas upp i samband med fas 2 av vaccineringen, då personer över 70 år – som inte har hemtjänst eller bor på särskilt boende – ska vaccineras.

Läsare har hört av sig till Arvika Nyheter på sociala medier med frågor om hur parkeringsmöjligheterna kommer att se ut i anslutning till Ritz.

– Det finns gatuparkeringar med p-skiva och ett antal platser på baksidan av Ritz, säger Anders Nordmark, Region Värmlands vaccinsamordnare.

– Sen vet jag att man har pratat om att gå ut med information och hänvisa till de större parkeringarna vid stadsparken och hamnen. Det blir en liten bit att gå, men det finns som en möjlighet.

Kommer parkeringsplatser att reserveras i nära anslutning till vaccinationslokalen?

– På baksidan av Ritz tror jag att det kommer vara reserverat för de som parkerar bilen för att vaccinera sig.

Ritz är vaccinationslokalen i Arvika kommun.
Ritz är vaccinationslokalen i Arvika kommun. Foto: Anton Eriksson

Fördelar med central lokal

Nordmark kan inte ge ett rakt svar på hur många personer som kan vaccineras på Ritz per dag.

– Det kommer att se olika ut beroende på bokningar och vilken fas man är i. Det kommer definitivt bli fler längre fram och jag tror att man kommer att kunna se i god tid om man behöver tänka på något annat sätt.

Han konstaterar att Ritz helt enkelt är lokalen man har kommit fram till.

– Och vi tror inte att det kommer att vara ett jättestort problem.

Det kommer inte att bli något parkeringskaos?

– Någonstans måste vi vaccinera och det finns stora fördelar att ha det i nära anslutning till tågstation, allmänna transportmedel och där de flesta i kommunen bor.

– Hade vi lagt det en bit utanför centrum med goda parkeringsmöjligheter hade det inte heller blivit bra. Det är svårt att få till alla önskemål.

Vaccinationslokalerna i Värmland är bedömda tillsammans regionens fastighetsavdelning och Smittskydd Värmland.

– Och vi har försökt att ta hänsyn till erfarenheterna av vaccineringen mot säsongsinfluensa – men sen har det behövt att bli en kompromiss.

Parkhallen i Arvika var uppe för diskussion när regionen letade efter en lämplig lokal.

– Det var ett exempel på där det fanns synpunkter på andra delar av den placeringen om man jämför med Ritz. Det fanns fler fördelar med en central lokal.

Hur ser möjligheterna ut för sjuka och äldre att få hjälp med att ta sig till Ritz?

– Den som är funktionshindrad ska inte komma dit, utan tanken är att de som är mobila ska ta sig dit – kanske med hjälp av sjukresa, det finns det beslut på nu. Vi tror att det ska vara möjligt.

När tror du att Ritz kommer att kunna öppna som vaccinationslokal?

– Det sker förberedelser för att kunna ha allt på plats. I och med sänkningen av vaccinleveranser som vi tyvärr har fått reda på så blir allt lite framskjutet.

Tidigare har Region Värmland hoppats kunna inleda fas 2 i mitten av februari.

– Det är inte så sannolikt att vi kommer kunna göra det.

Nordmark tror att det kommer bli fördröjt ett par veckor.

“Gör så gott vi kan”

Anders Nordmark har förståelse för att allmänheten har intresse och åsikter om hur vaccineringen kommer att gå till.

– Det är svårt att tillmötesgå alla önskemål och vi hoppas att man som medborgare ska känna ett förtroende för att vi gör en så god planering vi kan.

– Det är två gånger man behöver bege sig till en viss plats för att ta några av de viktigaste vaccindoserna i sitt liv. Om det förknippas med en liten ansträngning med att parkera bilen och gå en liten bit så hoppas vi att man kan tänka sig att göra det.

Han fortsätter:

– Vi gör så gott vi kan så får medborgarna göra så gott de kan.

Vaccineringsfaserna

Fas 1: Pågår nu och rör cirka 20 000 värmlänningar. Här ingår personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas 2: Förväntades starta i mitten av februari, men ser ut att att bli framskjuten ett par veckor. Sedan den 4 februari 2021 ingår alla personer som är 65 år eller äldre.

Vuxna som får insatser enligt LSS och vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.

Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3: Här ingår övriga vuxna personer (18-59 år) med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning, som exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom.

Övriga personer i åldern 60–64 år.

Personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder.

Förväntades från början starta i mitten av mars i Värmland, men fas 3 kan bli framskjuten.

Fas 4: Förväntas starta i mitten av april, men kan bli framskjuten. Här ingår övriga vuxna personer (18-59 år) som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Region Värmland, Folkhälsomyndigheten

Artikeltaggar

Anders NordmarkArvikaArvika kommunCoronavirusetRegion VärmlandRitzVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.