Hoppa till huvudinnehållet

Två träföretag fann varandra

Publicerad:
Kari Andersson vill vara med och förändra den traditionella byggindustrin till att bli föregångare i omställningen till nollutsläpp.
Kari Andersson vill vara med och förändra den traditionella byggindustrin till att bli föregångare i omställningen till nollutsläpp. Foto: Jonny Ohlsson

Två innovativa företag i Dalsland och Värmland har matchats ihop och ger nu varandra draghjälp inom framtidsbranschen träbyggande.

– Det krävs kollektiv vilja, öppenhet och drivna samarbetspartners för att skapa nya, cirkulära affärsmodeller, säger Kari Andersson, vd på AB Hilmer Andersson, Åmotfors.

Trä kommer allt mer som byggmaterial i skolor, flerbostadshus och andra större byggnader. Allt fler kommuner antar träbyggnadsstrategier.

Träförädlingsföretaget AB Hilmer Andersson i Åmotfors och byggföretaget Fridh & Hells Bygg i Bengtsfors ligger båda långt framme inom modern produktion av träprodukter och träbyggande.

Inom det EU-finansierade projektet Smart industri i Norra Mellansverige, ett samarbete mellan Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län, fick det värmländska skogsindustriklustret Paper Province uppdraget att hitta möjliga samarbeten mellan företag som vill växa inom industriellt träbyggande.

Perfekt matchning

Matchningen mellan Hilmer Andersson och Fridh & Hells Bygg visade sig vara ovanligt lyckad. Att det är två företag som båda vill växa och som ser potentialen i teknisk utveckling med klimatpåverkan i fokus var kanske grunden till den lyckade matchningen.

Forskningen stöder träbyggande“Träbyggnation kan bli stort tillväxtområde i Värmland”

Båda företagen lovordar samarbetet som kommer att ge båda företagen - och förhoppningsvis hela regionen i förlängningen - en rejäl puff framåt när det gäller produktion av, och byggande i, modernt trämaterial.

– De senaste fem åren har vi varit ganska framåtlutade på det här, vi tror verkligen på korslimmat trä. De senaste två åren har vi tagit större kliv, säger Jonas Fred Hell, delägare i det dalsländska byggföretaget som har flera stora byggprojekt på gång – de flesta i trä.

Jonas Fred Hell från byggfirman Fridh och Hell.
Jonas Fred Hell från byggfirman Fridh och Hell. Foto: Conny Hultgren

Stark region

– Naturligtvis ska vi försöka förädla så mycket trä som möjligt. Det är viktigt för hållbarhetsaspekten, men även byggtekniskt finns det stora fördelar. Skogen finns runt omkring oss. Jag tror den här regionen kan bli ruskigt stark inom träprojekt.

– Det är synd att vi inte har förädlat mer. Det finns många entreprenörer som är bra på att ta ut skogen, men när det gäller det som sker efter att det är sågat och hyvlat har vi inte kommit lika långt, säger han.

Som byggentreprenör älskar han att jobba med korslimmat trä.

– Det är ett härligt material.

Hans passion för skogen och trä som byggnadsmaterial rimmar väl med ambitionerna som uttrycks i olika träbyggnadsstrategier som tagits fram på både statlig, regional och lokal nivå de senaste åren. “Alla” vill att det byggs mer i cirkulära material, för klimatets skull.

– Vi ska inte sträva efter att få bort stål och betong i byggindustrin, det är inte möjligt, men vi ska använda materialen optimalt. Betong och stål är högförbrukande av energi, det ska vi använda där de är allra bäst, och så ska vi öka användningen av trä där det är bäst.

Var är trä bäst?

– I skolor och bostäder. Allt över mark. Trä i bärande konstruktioner är ruggigt bra.

Bengtsforsföretagets kontakt med Kari Anderson och Hilmer Andersson kretsar till stor del kring träpaneler, där det västvärmländska sågverket och hyvleriet satsar hårt.

Samarbetet mellan företagen har bland annat lett till en satsning på digitalisering av hela processen, där man delar information tidigt för att få ett bättre flöde och ett mer exakt material levererat till byggarbetsplatsen. Därigenom kapar man kostnader.

– Montaget på byggarbetsplatsen blir enklare, man får kortare byggtid och man slipper skapa spill och transportera bort spill, säger Jonas Fred Hell.

Vill förändra industrin

– Vi är väldigt drivna när det kommer till innovation och vill förändra den traditionella byggindustrin till att bli föregångare i omställningen till nollutsläpp. Men ingen kan göra det själv. Det krävs kollektiv vilja, öppenhet och drivna samarbetspartners för att skapa nya, cirkulära affärsmodeller och få fler att tänka som vi – klimat och lönsamhet på samma gång, säger Kari Andersson.

Kari Andersson, vd för sågverket och hyvleriet AB Hilmer Andersson i Lässerud, Åmotfors.
Kari Andersson, vd för sågverket och hyvleriet AB Hilmer Andersson i Lässerud, Åmotfors. Foto: Jonny Ohlsson

Ett bevis på att de båda företagen jobbar bra tillsammans är att Fridh & Hells ska hjälpa Hilmer Andersson när sågverket bygger ett nytt måleri.

– Vi satsar någonstans mellan 15 och 30 miljoner kronor på ett måleri samt en råspontluckemaskin, säger Kari Andersson.

Måleriet kommer att ge två-tre nya arbetstillfällen vid Hilmer Andersson.

– Det ska färdigbyggt till hösten och driftsatt november-december. Fridh & Hells hjälper oss som totalentreprenör och samverkar med lokala företag vid byggskedet.

Exempel på boende med mycket träkänsla i de planerade husen på Näsudden, Åmål.
Exempel på boende med mycket träkänsla i de planerade husen på Näsudden, Åmål. Foto: Gatun Arkitekter

Flera bostadsprojekt

Bengtsforsföretaget är aktuellt just nu i och med försäljningen av kedjehus på Näsudden i Åmål. Här planeras åtta nya kedjehus och åtta radhus med en hög placering och utsikt över Vänern. Husen kommer att byggas i massivt korslimmat trä från Stora Ensos fabrik i Grums, och även med produkter från Hilmer Andersson.

– Här är tanken att vi kommer bygga två-fyra hus under 2021. Det är en väldigt fin halvö ute i Vänern, där vi som delägare i Sötsjöbaden Näsudden AB jobbat fram dessa radhus och kedjehus, men där det finns ca 100 byggrätter till på ett område som inte exploaterats ännu, med infrastruktur.

På Näsudden i Åmål planerar Fridh & Hells att bygga åtta nya kedjehus och åtta radhus. Husen är ritade av Gatun arkitekter, Stockholm.
På Näsudden i Åmål planerar Fridh & Hells att bygga åtta nya kedjehus och åtta radhus. Husen är ritade av Gatun arkitekter, Stockholm. Foto: Gatun Arkitekter

– Vi har två-tre spekulanter, och är optimistiska om att vi ska komma i gång på vårkanten.

Ett annat projekt är ett trähus med 24-30 lägenheter i centrala Åmål.

– Vi ska skapa en lägenhetsdesign som minimerar miljöpåverkan i utvecklingen, under bygget och efter inflyttning. De boende får en hög standard med lågt klimatavtryck tack vare smarta lösningar. Exempelvis blir vissa boendeytor gemensamma, säger Jonas Fred Hell.

– Vi har vunnit kommunens markanvisning, och ligger i startgroparna för ritarbete och projektering. Vi håller på att landa en partner.

Spektakulärt bygge

Det mest spektakulära träbyggnadsprojektet företaget är inblandat i pågår dock inte i Värmland utan i Stockholm.

Det nya centrala kvarteret med tunnelbaneuppgång i Barkarby ska byggas med en stark hållbarhetsprägel socialt, ekonomiskt och ekologiskt.
Det nya centrala kvarteret med tunnelbaneuppgång i Barkarby ska byggas med en stark hållbarhetsprägel socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Foto: Gatun Arkitekter

I Barkarbystaden utanför Stockholm utvecklar bolaget Tricoreal, där Fridh & Hells Bygg är delägare, 23 000 kvadratmeter centralt vid en ny tunnelbanestationen.

– Det är fyra delar med bostäder, co-living, kontorsdel, hotell, näringslivslokaler och innergårdar. Vi jobbar just nu med att ta fram några förslag på en bra trästomme.

Det nya huset kommer kanske att delvis byggas med trävaror från Hilmer Andersson.

– Det är tanken, men där är det flera parter inblandade så inget bestämt ännu. Men jag kommer jobba för det.

Hans drivkraft är inte bara att få lönsamhet i sina egna projekt utan att hela regionen ska få tillväxt.

– Genom att jobba i olika projekt så lär man sig mycket och skapar starka nätverk och återför kunskap till vår region. Samtidigt som vi i regionen kan hjälpas åt att få ut regionens tjänster och produkter, till exempel Hilmers utvändiga beklädnader och trävaror, säger Jonas Fred Hell.

Artikeltaggar

BengtsforsLässerudNäringslivTräindustri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.