Hoppa till huvudinnehållet

Positiv bild av börsåret 2021

Publicerad:
Peter Östberg
Peter Östberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med tanke på de starka börsuppgångarna vi såg i höstas var det inte så förvånande att förra året avslutades med sidledes marknadsrörelser. Snarare var det mer förvånande att marknaderna höll emot så pass väl, med tanke på de obehagliga och negativa nyheter vi fick uppleva kopplat till virusspridningen, USA-valet och turerna kring Brexit.

Det finns dock förklaringar till varför börserna stod emot och kan fortsätta göra det. Virusspridningen är onekligen oroande i det korta perspektivet, i första hand såklart ur ett mänskligt perspektiv, men även vad gäller prognoser för global tillväxt och bolagsvinster. Men samtidigt har utrullningen av vaccin kommit igång i stor skala och det mesta talar för att de negativa effekterna därmed begränsas till detta, och kanske nästa, kvartal.

När det gäller amerikansk politik kan vi konstatera att, obehagligheter till trots, det ändå pågår en överlämning i dagarna. Och med ett extraval i Georgia som gav demokraterna kontroll över hela kongressen har Biden stora möjligheter att genomföra stora delar av den ekonomiska politik han gick till val på. Vi räknar med att det stora stimulanspaket som röstades igenom före jul snart följs av ytterligare stimulanser till hushåll och företag. Vi räknar också med stora satsningar inom hållbarhetsområdet, på infrastruktur med mera. Detta ligger tveklöst i den positiva vågskålen. Vi har också fått ett Brexitavtal på plats och därmed har flera politiska orosmoln skingrats.

Återgången till ett mer normalt fungerande samhälle och en robustare ekonomisk situation stöttas också fortsatt av centralbanker. De ser till att det finns gott om likviditet i systemet och håller räntorna låga. De låga räntorna lär bestå länge, även om ökande tillväxttal och svagt stigande inflation kan ge mindre uppgångar i de längre räntorna.

De kraftiga börsuppgångarna sedan våren har gjort att priserna på finansiella tillgångar nu är tämligen höga ur ett historiskt perspektiv. Det begränsar normalt potentialen framåt och gör marknaden mer känslig för negativa nyheter. Håller tillväxt- och vinstprognoserna samtidigt som räntorna förblir extremlåga ser vi dock inte värderingarna som något hinder för att börskurserna under året kan bli högre än idag, även om potentialen begränsas.

Många experter har ju pratat om en 25-procentig uppgång av den svenska börsen i år. Det tror jag inte riktigt på utan mer en uppgång på runt 10 procent i sådana fall. Blir det bakslag och förseningar i covid-19-vaccineringen så kan börserna världen över blir lite oroliga framöver. Det innebär som alltid att man inte ska ha alla pengar i aktier eller aktiefonder, utan man ska sprida sina risker i andra alternativ för att inte ha full aktierisk. Jag tror det blir viktigt att följa hur det går den närmsta tiden med virusspridning och vaccination. Det blir avgörande för börsens framtida uppgång.

Lycka till med sparandet.

Artikeltaggar

AktierBörsenBrexitFonderKrönikorStorbritannienSverigeUSAVaccination