Hoppa till huvudinnehållet

Ortsborna kan snart börja tanka på hemmaplan igen

Publicerad:
Bensinanläggningen vid infarten till Åmotfors lades ner häromåret, men nu går en ny aktör in och startar en bensinpump. Foto: Privat

Åmotforsborna har stått utan möjlighet att tanka på hemmaplan sedan bensinpumparna försvann i den senaste vändan för drygt ett år sen. Men en ny pump är på gång och inom en snar framtid ska det gå att tanka bensin igen.

Platsen för bensinförsäljningen blir densamma som tidigare, längs riksväg 61, vid infarten till Åmotfors, från Arvikahållet.

– Vi skulle ha öppnat och varit igång nu, om vi inte haft vädrets makter emot oss, säger Andreas Hardebrink, anläggningschef inom Svenska Oljebolaget.

Man väntar på mildare väder. Den senaste tiden har det varit för kallt för en del grävarbeten som återstår.

– Därför är det svårt att sätta nåt exakt datum när vi kan starta. Men huvudsaken är att folk ser att nåt är på gång snart.

Direkt efter att de förra bensinpumparna las ner började Åmotforsbon Curt Adolfson engagera sig för att få något nytt bensinbolag att vilja etablera sig i Åmotfors.

– Det är roligt att det blir resultat, konstaterar han i dag.

Hösten 2019 kom beskedet att dåvarande bolaget ST1 beslutat att lägga ner bensinförsäljningen. Beslutet väckte protester bland ortsbefolkningen, men det hjälpte inte. Kvar blev endast en drivmedelspump för diesel.

Åmotforsborna blev tvungna att åka och tanka i Sulvik, Charlottenberg eller Arvika istället.

– Vi måste ha en bensinmack på bygda. Jag tog kontakt med lite bolag i branschen. Det har varit lite turer fram och tillbaka, säger Curt Adolfson som till sist fick tag i en aktör som var villig att starta bensinförsäljning i Åmotfors.

Han tycker anläggningen ligger bra till.

– Det är många som åker förbi på 61:an som stannar till och tankar. Här är det aldrig kö. Det är inte bara ortsbefolkningen som nyttjar den. Det kan bli lite merförsäljning, säger Curt Adolfsson.

Vilket ökar chansen att få behålla anläggningen resonerar han.

Den nya drivmedelsanläggningen får en bensinpump, men det är möjligt att tanka två samtidigt.
Den nya drivmedelsanläggningen får en bensinpump, men det är möjligt att tanka två samtidigt. Foto: Privat

Bränslecompaniet i Värmland är det bolag som ska driva bensinpumpen i Åmotfors, ett bolag som ingår i energikoncernen Svenska Oljebolaget.

Det kommer att bli en pump med försäljning av bensin 95.

– Det blir en bensinpump, men det går att tanka två samtidigt, säger Andreas Hardebrink.

Vad fick er att satsa på en drivmedelsanläggning i Åmotfors?

– Vi fick nys om att man önskade det, och att ortsbor blivit irriterade när det las ner. Vi ser det både som bra business och som marknadsföring. Bränslecompaniet har inte haft några egna stationer tidigare, inte publika i alla fall.

Curt Adolfson driver företag i Åmotfors, men det är först och främst som privatperson och Åmotforsbo, som han har engagerat sig. Han är även engagerad i Facebook-gruppen Aktiva Åmotfors, tillsammans med Anders Neraal, där man berättar vad som händer i bygden.

En annan sak han är nöjd med, förutom den nya bensinpumpen, är den välkomstskylt vid infarten till Åmotfors som man lyckades få till häromåret. På den finns bland annat en symbol för drivmedelsförsäljning som man nu åter kan leva upp till.

Artikeltaggar

ÅmotforsBensinmackNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.