Hoppa till huvudinnehållet

Forskningen stöder träbyggande i Värmland

Publicerad:
Sara Kulturhus i Skellefteå är ett spektakulärt exempel på hur man kan bygga i trä i dag. Det kommer, med sina 20 våningar och 80 meters höjd, att bli ett av Europas högsta trähus när det beräknas stå klart sommaren 2021. Det har ritats av White arkitekter. Foto: White arkitekter

Näringslivet och forskningsvärlden går hand i hand i satsningen på industriellt träbyggande i Värmland.

– Vår forskning om korslimmat trä som del av en bärande trästomme väcker stort intresse inom byggsektorn, säger Johan Vessby, universitetslektor i byggteknik vid Karlstads universitet.

Det sammanlagda koldioxidavtrycket vid byggande med bärande stomme i trä blir avsevärt lägre än om traditionella material som betong och stål används.

Men trots träets fördelar som byggmaterial kom det industriella träbyggandet i gång relativt sent i Sverige. I över 100 år var det förbjudet att bygga högre än två våningar i trä av brandskyddsskäl. 1994 kom en ny lagstiftning, som gjorde det möjligt att bygga höga trähus.

Nu är det full fart i utvecklingen av det industriella träbyggandet. Skogsindustriklustret Paper Province, Region Värmland och Karlstads universitet är några tunga aktörer som driver på för att öka träbyggandet, av både klimatskäl och som ett sätt att skapa jobb och tillväxt i Värmland.

Korslimmat trä i fokus

Stort fokus inom träbyggandet ligger på korslimmat trä, där Stora Enso på Gruvön är en stor producent.

Stora Enso investerade cirka en halv miljard kronor i en ny produktionslinje för korslimmat trä på Gruvöns sågverk.  På bilden: Maja Bergström, projektledare, och Joakim Sveder, platschef.
Stora Enso investerade cirka en halv miljard kronor i en ny produktionslinje för korslimmat trä på Gruvöns sågverk. På bilden: Maja Bergström, projektledare, och Joakim Sveder, platschef. Foto: Lisa Olaison

Utvecklingen mot allt mer korslimmat trä inom byggsektorn stöds av aktuell forskning på Karlstads universitet. Här har man visat att korslimmat trä kan komplettera konventionellt byggande på ett utmärkt sätt för att förbättra egenskaper i stommen och på så sätt göra det möjligt att bygga högre och mer avancerat med trä.

Johan Vessby,  universitetslektor i byggteknik.
Johan Vessby, universitetslektor i byggteknik.

– Tekniken med korslimmat trä innebär att man idag kan bygga hus högre än 50 meter, och i vårt grannland Norge finns exempel där man byggt upp till 85 meter med trästomme. Tidigare har det inte varit vare sig tillåtet eller möjligt, men forskning och utveckling har öppnat dörren för lastbärande trästommar av den kalibern. Från Karlstad leds för närvarande några projekt, där även andra lärosäten medverkar, där syftet är att vidareutveckla byggandet ytterligare, säger lektor Johan Vessby i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada över att flera av våra forskningsansökningar beviljats och att vi därmed ser möjligheter att utveckla träbyggforskningen vid Karlstads universitet avsevärt under de närmaste åren. Vi har varit lyckosamma tack vare det stöd vi har från det privata näringslivet och offentliga aktörer som exempelvis Region Värmland och Paper Province. Det ger oss möjlighet att etablera byggteknik som forskningsämne vid universitetet och förstärka Pro2BE - universitetets forskningsmiljö för skogsbaserad bioekonomi, säger Johan Vessby.

Planen vid universitetet är att forskargruppen kommer att utökas med en doktorand och en adjungerad professor inom det närmaste halvåret.

Viktig samverkan

Jamal Alipour är tidigare student vid Karlstads universitet och jobbar idag som ansvarig konstruktör med särskild inriktning på brandskydd vid Derome Husproduktion AB i Kristinehamn. Han är sedan flera år också inblandad i forskningsprojekt tillsammans med bland annat ämnet byggteknik på universitetet.

Jamal Alipour, tidigare student vid Karlstads universitet, är i dag konstruktör med särskild inriktning på brandskydd vid Derome Husproduktion AB i Kristinehamn.
Jamal Alipour, tidigare student vid Karlstads universitet, är i dag konstruktör med särskild inriktning på brandskydd vid Derome Husproduktion AB i Kristinehamn.

– Efterfrågan på bostadshus i trä är mycket stor för tillfället. Vi utvecklar ständigt våra produkter och ser stora fördelar med nära samverkan med universitetet. I framtiden tror jag att vi kommer att bygga avsevärt mer med trästomme och då är det viktigt att vi kan hitta de mest effektiva tekniska lösningarna för att lyckas, säger Jamal Alipour.

Inte brandfarligt

Han säger att många fortfarande tror att trä är brandfarligt som byggnadsmaterial.

– Det stämmer absolut inte. Vi bygger enligt de krav som ställs, och försöker lyfta det ytterligare ett snäpp bättre för att få ett bra egendomsskydd i konstruktionen. Det gör vi i samverkan med branschorganisationer, andra företag och även med räddningstjänsten för att få ett kunskapsutbyte, säger Jamal Alipour.

Artikeltaggar

ByggbranschenKarlstads universitetKlimatNäringslivPaper ProvinceSkogsnäringVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.