Hoppa till huvudinnehållet

Skulle få fiber 2020 – Kemab kan inte lova något 2021

Publicerad:
Per Samén, som bor i Högåsen, beställde fiber 2019 men har hittills inte fått chansen att ansluta sin fastighet.
Per Samén, som bor i Högåsen, beställde fiber 2019 men har hittills inte fått chansen att ansluta sin fastighet. Foto: Christoffer Tuulik

64 hushåll i Högåsen, väster om Karlskoga, skrev avtal 2019 för att få fiber installerat 2020. Än har ingen fått fiber.

Nu har alla tvingats skriva nya avtal med Kemab, vars mål är installation 2021, men de kan inte lova något.

Per Samén och hans grannar skrev på sina första avtal för fiber 2019. Installationen skulle ske under 2020. Än är ingen ansluten. Det har gjort Samén och övriga i trakten upprörda.

– De första avtalen gick ut vid årsskiftet och nu har vi fått skriva nya avtal med Kemab, säger Per Samén.

Trådlös fiber

Först skulle Högåsen få trådlös fiber med en teknik som kallas air2fibre. Fibern skulle alltså skickas trådlöst med radiosändare från en radiomast till olika sändare i Högåsen. Hushållen skulle sätta upp antenner på taken i stället för att gräva kabel.

– Det blev platt fall. Det är för långt mellan hushållen så kostnaden skulle bli för hög, men i stället för att gräva traditionellt hände ingenting, säger Per Samén.

Projektering på gång

Högåsborna fick dock ett delmål uppfyllt under fredagen när Kemab skickade ett mail om att de ger klartecken till stadsnätsanslutning för fiber.

Peter Jarl, som är marknadschef på Kemab, beklagar att invånarna i Högåsen fått vänta sedan 2019.

– Efter att erbjudandet om fiber gick ut till kunderna 2019 så gjorde vi en upphandling med leverantörer av trådlös fiber. Vi insåg att det skulle bli alldeles för dyrt att bygga mot vad vi uppskattade. Det är inte tillräckligt med fri sikt för att leverera fiber med radiolänk, husen ligger inte så tätt, säger Peter Jarl.

Oturligt

Kemab hade i erbjudandet 2019 förtydligat att alla premisser måste uppfyllas om erbjudandet ska gälla och avtalet fullföljas från företagets sida.

– Det är oturligt att det blev som det blev. Jag förstår att det kan vara otydligt för våra kunder. Men rent juridiskt är det inga konstigheter, avtalen är giltiga först när vi bägge parter har skrivit under, fortsätter Peter Jarl.

Han berättar att företaget oftast måste vänta med att skriva under avtalen tills de ser att de har tillräckligt med kunder för att få ihop ekonomin.

Peter Jarl anser att Högåsen nu får en mer stabil framtidssäker lösning än den trådlösa lösningen. Den trådlösa varianten skulle i och för sig ha varit betydligt billigare för hushållen.

– Nu ska vi äntligen bygga ut fiber till Högåsen. Granbergsdal och Utterbäck står dock först på tur i fiberutbyggnaden i år.

Kan inte lova

Samtidigt kan Peter Jarl inte lova att alla i Högåsen får fiber innan årets slut.

– Målsättningen är att så många som möjligt ska få sin anslutning under 2021 men jag kan inte lova att vi hinner med alla, säger Peter Jarl.

Per Samén tror inte han får fiber under 2021 trots Kemabs klartecken. Han vill att företaget ska skriva under avtalen först och främst.

- Annars är risken stor att vi hamnar i samma dödläge som 2020. Jag känner att ingenting är helt klart förrän fiberkabeln och konverteraren är på insidan ytterväggen, säger Per Samén.

Per Samén äger Högåsens herrgård.
Per Samén äger Högåsens herrgård.

Läs mer:

Artikeltaggar

HögåsenKarlskogaKemabNyheterPeter JarlTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.