Kommunen tutar innan man kör över

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har synpunkter på hur Karlstads kommun hanterar samråd i samband med nya byggen.
Foto: Fredrik Karlsson
Är samrådet ett spel för galleriet?

Svaret på denna fråga är ju uppenbar och visst är det ett spel för galleriet, alla fall här i Karlstad!

Processen är så långt gången när man väl kommer till samråd, att det är lönlöst att försöka få till en förändring. Man kan ju säga att kommunen lite sjangdobelt tutar innan man kör över!

Byggherrar och kommunen har under lång tid arbetat fram en strategi, för att driva igenom byggprojektet till varje pris. Att man skulle ta till sig någon konstruktiv kritik här, är aldrig aktuellt.

Det lagstadgade samrådet är ju bara en punkt på ”att göra listan” för stadsbyggnadsförvaltningen.

I de visualiseringar man gör har man också en förkärlek att ”gulla till det” med den nya byggnaden, bland annat genom att förvanska skalan.

Man kan väl lugnt påstå att stadsbyggnadsförvaltningen ger blanka fasen i de befintliga fastighetsägarna och bostadsrättsföreningarna, som får sin boende- och närmiljö förstörd. Det handlar inte om någon oro som ordföranden för stadsbyggnadsförvaltningen vill påstå, utan av ren ilska över att ständigt bli överkörd. De som har tänkt att flytta till det nya boendet vet ju inget annat, och har frivilligt valt att flytta till den aktuella platsen.

Vad är det som är så svårt att förstå? Att en större mängd av de närboende reagerar av ilska på att deras boendemiljö blir förstörd, är en självklar reaktion.

Det verkar också vara väldigt viktigt att de som flyttar till det nya boendet får det trevligt.

Fokus borde istället ligga på att ta till sig de närboendes åsikter och visa mer hänsyn till dessa.

Tyvärr är de av underordnad betydelse, eftersom de redan är etablerade!

Att byggherrar och kommunen dammsuger Karlstad på lekparker, grön- och aktivitetsytor som potentiella platser för byggnation är ingen nyhet.

Det jagas även förvärvbara äldre fastigheter, som man kan sätta grävskopan i. Byggherrarna har också lyckats med att slingra sig undan kravet på att behöva bygga något nytt i före detta Nors, Nyeds, Väse och Östra fågelviks kommuner. Det är ju helt uppenbart att det är byggherrarna som dikterar villkoren, för hur Karlstads framtid ska se ut.

Att det sedan länge funnits en hemlig ”framtidsgrupp” bestående av kända byggherrar, politiker och någon hög kommunal tjänsteman, gör inte saken bättre. Denna grupp har på inofficiella möten dragit upp planer för byggprojekt i Karlstad, utan medborgarnas kännedom.

Hur förenligt är det med offentlig transparens och demokrati?

S-A.R

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.