Hoppa till huvudinnehållet

Glädje efter nya löftet: “Det är en fantastisk svängning“

Publicerad:
Carlgöran Holm, Karlstads humanistiska förening, och Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är nu överens. Karlstads stadsbibliotek ska vara söndagsöppet.
Carlgöran Holm, Karlstads humanistiska förening, och Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är nu överens. Karlstads stadsbibliotek ska vara söndagsöppet. Foto: HP Skoglund, Lena Richardson

Närbibliotekens öppettider kommer inte att skäras ner och stadsbiblioteket ska åter vara söndagsöppet.

– Vi ser fram emot detta med stor tillfredsställelse, säger Carlgöran Holm, en av kulturvännerna som protesterat mot besparingarna på biblioteken.

Beslutet från i december om nedskärningar på biblioteken kommer att rivas upp.

Det står klart sedan de blågröna politikerna i kultur- och fritidsnämnden under måndagskvällen ändrat sig i den omdiskuterade frågan.

Johanna Larsson (M), ordförande i nämnden, håller dock inte riktigt med om att det är en vändning politikerna har gjort.

– Egentligen inte. Vi har sagt hela tiden att biblioteken är en jätteviktig verksamhet. Sen har vi sett att vi behöver göra en del besparingar, men vi har fortsatt att titta på andra möjligheter, säger hon.

“Inte hatta”

Nämndens ekonomi måste fortfarande gå ihop, men Johanna Larsson tror inte att samma sparförslag kommer upp igen, om det blir nya ekonomidiskussioner längre fram.

– Jag förväntar mig att det inte blir det. Det kommer att vara ett långsiktigt beslut. Man måste hitta lösningar för framtiden och kan inte hålla på och hatta, säger hon.

Så vad spar ni in på istället?

– Vi får titta på hur vi ska lösa vår ekonomi framöver och så har vi en budgetprocess som börjar i mars. Om kommunen har ett överskott kanske vi kan få en ramförstärkning.

Håller med föreningarna

Den nya inriktningen kommer efter diskussioner partierna emellan, men också efter mycket debatt i andra forum. Som NWT tidigare berättat har flera kulturföreningar protesterat mot sparbeslutet. Även en namninsamling har varit igång.

Johanna Larsson tonar dock ner hur mycket protesterna påverkat.

– Jag har hållit med om vad föreningarna säger. Egentligen har jag hela tiden haft samma åsikt, bara man kan hitta en långsiktig lösning framöver, annars kommer andra verksamheter att bli drabbade. Det är många starka grupper som använder söndagsöppet och vi måste tänka inte bara på de som skriker mest utan också på de som inte hörs.

Så snart det går

Nu kommer de blågröna politikerna att lägga fram ett nytt förslag i nämnden som innebär att det gamla beslutet kan rivas upp.

De tidigare beslutade neddragningarna på närbiblioteken har inte hunnit genomföras, men stadsbiblioteket har haft söndagsstängt sedan det återöppnades efter pandemistängningen.

När blir det söndagsöppet igen?

– Det beror på verksamheten, vi måste se till att det fungerar med personalen, men så fort verksamheten har möjlighet, säger Johanna Larsson.

“Oerhört bra”

Carlgöran Holm, ordförande i Karlstads humanistiska förening, är glad över det nya budet, när NWT kollar läget med honom på tisdagsmorgonen.

– Det är väldigt glädjande. Oerhört bra, att de har omprioriterat. Jag inte riktigt förstått var pengarna kommer ifrån, men det är en mycket glädjande nyhet att de ändrat sig. Det är en fantastisk svängning.

Han hoppas att det nya beslutet blir bestående.

– Jag hoppas att man nu förstått bibliotekens roll i samhället. Vi är rätt många som tycker att biblioteken är viktiga! På ett sätt har de gjort om och gjort rätt och det var ju precis det vi ville att de skulle göra, säger han och ser fram emot att han och andra åter ska få besöka biblioteket om söndagarna.

Tvärvändning om biblioteksbesparingar

Artikeltaggar

BibliotekCarlgöran HolmJohanna LarssonKarlstadKarlstad leverKarlstads Humanistiska FöreningKarlstads stadsbibliotekKommunpolitikKultur- och fritidsnämndenNöje/KulturPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.