Hoppa till huvudinnehållet

En viktig och laddad fråga

Publicerad:
Enligt regeringens förslag skulle en sportskytt som missar att förnya en licens bli omedelbart häktad och dömd för grovt vapenbrott, skriver Linda Snecker (bilden), Gudrun Nordborg och Håkan Svenneling.
Enligt regeringens förslag skulle en sportskytt som missar att förnya en licens bli omedelbart häktad och dömd för grovt vapenbrott, skriver Linda Snecker (bilden), Gudrun Nordborg och Håkan Svenneling. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns inget stort problem med att jägares och sportskyttars lagliga vapen används i kriminella kretsar i Sverige, vilket regeringen verkar tro, skriver Linda Snecker, Gudrun Nordborg och Håkan Svenneling.

Jägare och sportskyttar ska inte drabbas av regeringens överimplementering av EU:s vapendirektiv! Vänsterpartiet har satt stopp för regeringens vilja att gå för långt med lagstiftningen som skulle skapa många praktiska problem för helt vanliga skyttar. Vänsterpartiet föreslår dessutom att den svenska lagstiftningen behöver markera en tydligare skillnad mellan legala och illegala vapen.

I sin iver att stoppa illegala vapen i kriminella gängmiljöer har regeringen gått för långt. Det finns inget stort problem med att jägares och sportskyttars lagliga vapen används i kriminella kretsar i Sverige, vilket regeringen verkar tro.

Vänsterpartiet vill med all kraft bekämpa den illegala hanteringen av vapen liksom den grova brottsligheten som i sin värsta form skärper sin makt med vapen. Samtidigt behöver lagen utformas så att den inte i onödan försvårar för jägare och sportskyttar att använda sina legala vapen. Det har regeringen kapitalt misslyckats med.

Så skriver du en debattartikel

Det är inte legala vapnen som används i kriminella kretsar. Enligt Brottsförebyggande Rådet (Brå) har det skett en strukturell förändring. Användningen av legala vapen och tvåhandsvapen, som älgstudsare och hagelgevär, har minskat medan illegala vapen och enhandsvapen blivit vanligare i de kriminella miljöerna.

Brå bedömer att tillgången till illegala vapen har ökat, vilket är ett stort och allvarligt problem som inte löses genom att ge sig på legala vapen. Därför behöver legala vapen som används för jakt och skytte får en egen, rent administrativ del i vapenlagen, medan illegala vapen hanteras i särskild ordning.

Enligt regeringens förslag skulle en sportskytt som missar att förnya en licens bli omedelbart häktad och dömd för grovt vapenbrott. Det är viktigt med tydliga och stränga vapenlagar, men det här är att gå alldeles för långt. Eventuella administrativa fel och förseelser som begås av en person som har eller har haft licens till det vapen som förseelsen avser bör inte jämställas med vapeninnehav i ett kriminellt sammanhang.

Regeringen föreslår även att det ska krävas tillstånd för att inneha vissa magasin. Det visar återigen på regeringens oförståelse i vapenhantering. Det är oproportionerligt att kriminalisera innehav av ett magasin eftersom det inte är en vital del av ett vapen. Konsekvensen av förslaget skulle kunna bli att en person som innehar otillåtna magasin anses olämplig att inneha skjutvapen och därmed bli av med sina vapenlicenser.

Det är dags för regeringen att göra om och göra rätt. Vänsterpartiet kommer alltid stå upp för en bra och balanserad vapenlagstiftning.

Linda Snecker (V)

Gudrun Nordborg (V)

Riksdagsledamöter i justitieutskottet

Håkan Svenneling (V)

Riksdagsledamot, Värmland

Artikeltaggar

BRÅDebattEUGrovt vapenbrottHåkan SvennelingJaktLinda SneckerRegeringenSportskytteVänsterpartietVapenVapenbrott