Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinationslokalerna görs klara – ska ta emot tusentals värmlänningar

Publicerad:
Karlstad CCC. En av tolv lokaler som blir vaccinationsmottagningar.
Karlstad CCC. En av tolv lokaler som blir vaccinationsmottagningar. Foto: Anders Hanson

Vaccinationens andra fas närmar sig.

Nu börjar förberedelserna i de lokaler som ska ta emot tusentals värmlänningar.

Så här ser avtalen ut.

Det är till ställen som Löfbergs arena, Karlstad CCC och Ritz i Arvika som många värmlänningar kommer att få ta sig för att få sitt vaccin.

En del av lokalerna har nu börjat göras om till vaccinationsmottagningar.

– Vi är igång med uppbyggnaden, även om det kanske ännu inte syns i alla lokaler, säger Helena Olsson, utvecklingsledare på regionfastigheter inom Region Värmland.

Som NWT berättat tidigare siktar Region Värmland mot att komma i gång med vaccinationens andra fas i mitten av den här månaden.

– Vi vill ha de här lokalerna iordningställda för att bedriva verksamhet från mitten av februari. Vi kan dock inte ange ett definitivt startdatum innan vi vet mer om hur leveranstakten av vaccin kommer att se ut, sa vaccinsamordnare Anders Nordmark till NWT förra veckan.

Vaccineringen kan pågå under stora delar av dagen. Av avtalen som rör Löfbergs arena och Karlstad CCC framgår att det från 1 april planeras för utökade öppettider till klockan 20 på kvällen.

Att hyra de stora lokalerna under lång tid innebär ytterligare kostnader för regionen.

För exempelvis lokalerna i Valbergsängens sporthotell i Torsby får Region Värmland betala 33 333 kronor i månaden. För Karlstad CCC blir hyran 8 500 kronor i veckan exklusive helger under de första månaderna och därefter 9 900 kronor i veckan när öppettiden är längre, enligt avtalen.

Region Värmland behöver 900 kvadratmeter av Löfbergs arena och får enligt avtalet betala 80 kronor per kvadrat, vilket innebär en månadshyra på omkring 70 000 kronor.

Hyrorna kommer vara en del när den totala vaccinationskostnaden senare sammanställs.

– Lokalerna är en liten del. Själva vaccinet och personalen är en större del, säger Annette Andersson, fastighetschef i Region Värmland.

Läs mer om vaccineringen och de olika faserna:

Coronavaccinet: Tre gånger så stor leverans på gång till VärmlandI Filipstad kan de över 70 anmäla intresse för överblivna doser2,6 procent vaccinerade i länet – så mycket vaccin har använtsAlla på CSK-iva snart färdigvaccinerade: “Ljuset i tunneln”Löfbergs arena blir vaccinationsmottagning – så ska det gå till

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstad CCCLöfbergs ArenaRegion VärmlandRitzVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.