Stadsbiblioteket i Karlstad har numera söndagsstängt och ett beslut om nedskurna öppettider även på närbiblioteken är fattat.
– Gör om och gör rätt, dundrar tre kulturföreningar i Karlstad.
Nu blir de bönhörda. Vid 19-tiden på måndagskvällen meddelade den blågröna nämndmajoriteten att nedskärningarna inte ska bli av.
Besparingsbesluten togs av en oenig kultur- och fritidsnämnd den 16 december:
Söndagsstängningen är redan genomförd, medan neddragningen på närbiblioteken kan göras inom 6-12 månader efter beslutet, enligt protokollet från nämndmötet.
Nu kommer kontraorder.
De blågröna ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden har under måndagskvällen enats om att ta pengar ur nämndens budgetreserv för att kunna hålla igång verksamheten.
“De aviserade nedskärningarna för närbiblioteken, stadsbiblioteket och öppen fritid i Karlstads kommun blir inte av” lovar man i ett pressmeddelande.
– Vi har nu beslutat att inte göra just dessa besparingar. I det coronaläge vi är i, där folk isolerar sig, är öppna mötesplatser för både barn och vuxna otroligt viktiga, säger Johanna Larsson (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden.
“Viktig roll”
Beslutet kommer efter kritik inte bara från de politiska motståndarna i nämnden, utan också från tre tunga, lokala kulturföreningar.
– Att minska på bibliotekens öppettider är enligt oss att felprioritera. Bibliotekens roll i vårt demokratiska kultursamhälle är alldeles för viktig för att spara de promille som den föreslagna besparingen skulle innebära.
Så avslutar Carlgöran Holm, Lennart Wettmark och Andreas Öjehag en skrivelse till kultur- och fritidsnämnden. De representerar föreningarna Karlstads Humanistiska förening, Karlstad Lever respektive Karlstad Bokcafé och deras skrivelse har även blivit en debattartikel.
När NWT intervjuade dem under måndagen, hoppades de att kommunen skulle tänka om.
– Det verkar inte så just nu, men rent opinionsmässigt i de kanaler jag ser, tycker jag att vi har support för det vi skriver, säger Andreas Öjehag till NWT.
– Hoppet finns alltid, att någon säger att “det här är inget bra, vi gör om och gör rätt”, säger Carlgöran Holm.
Ekonomi i balans
Nu blir de bönhörda - trots att Johanna Larsson i en intervju på med NWT på måndagsförmiddagen förklarade att sparåtgärderna var nödvändiga för att få en ekonomi i balans.
– Jag tycker det är viktigt med bibliotek, både som mötesplats och för läsfrämjande. Det känns inte kul när man behöver göra sådana neddragningar.
Så varför gör man det ändå?
– Vi har gjort väldigt stora investeringar de senaste åren och har fått ökade kostnader. Dels har vi byggt sporthallar tillsammans med skolan, sen har vi byggt Kronoteket och på Fredricelundsskolan. De kommande åren ska vi bygga lite fler sporthallar runtom i Karlstad plus att vi satsat jättemycket på Kronoparken och Våxnäs. Vi öppnar Kronoteket och en ny mötesplats på Våxnäs.
Men när du säger att ni fått ökade kostnader på grund av bland annat sporthallsbyggen, så låter det ju som att ni satsat på sport och fritid så att ni måste skära ner på kulturen?
– Nej, vi har också gett Värmlands museum och Wermland opera två procent i uppräkning till skillnad från nämnderna som fått en procent, säger Johanna Larsson.
Fast det kanske är en klen tröst för biblioteksbesökarna?
– Biblioteken har vi ändå inte dragit ner på över huvud taget på väldigt länge, eller aldrig, utan utökat, vilket jag tycker är bra. De fyller en viktig funktion.
Och varför drar ni ned nu då?
– Därför att vi måste dra ner någonstans och då är frågan var. För mig är prio ett barn- och ungdomsverksamhet, framför allt i de områden där det bor föräldrar som har det socioekonomiskt svårt.
“Inte skrivet i sten”
En viss öppning lämnade Johanna Larsson kring närbiblioteken.
– Allt är inte skrivet i sten, man får lösa det så mycket som möjligt. Nu får vi titta framöver hur vi kan lösa besparingarna, sa hon till NWT under måndagsförmiddagen och berättade bland annat att en ny budgetprocess börjar i mars.
Men redan på måndagskvällen lyckades majoriteten i nämnden alltså rota fram nya pengar.
– Vi har hela tiden försökt hitta en annan lösning än stängning. Inte minst i coronatider, när människor blir extra sårbara och behovet av trygga mötesplatser kanske är större än någonsin, så känns det ju inte bra att stänga, säger Johanna Larsson nu i ett pressmeddelande.
Där tilläggs också att nämnden "framöver behöver hitta en långsiktig finansiering för verksamheten."
Glädje efter nya löftet: “Det är en fantastisk svängning“Öppettiderna på närbiblioteken
Så här står det i nämndens beslut om närbiblioteken:
Idag har alla närbibliotek, exklusive Kronoparken, tillsammans ett öppethållande med 125 timmar/vecka (Edsvalla 10 t/v, Molkom 21 t/v, Skattkärr 18 t/v, Skåre 19 t/v, Vålberg 25 t/v, Våxnäs 22 t/v, Väse 10 t/v och Älvsbacka 2 t/v).
Förslaget innebär att alla närbibliotek får 10 t/v öppethållande förutom Molkom och Våxnäs som har funktionen eller kommer att få funktionen att ha öppet för skolelever. Förslaget innebär en minskning med 1,5 tjänst (2640 timmar per år).