Hoppa till huvudinnehållet

Lund Kopparklint (M): “Droppen urholkar stenen till slut“

Publicerad:
Marléne Lund Kopparklint.
Marléne Lund Kopparklint. Foto: Göran Persson

När Marléne Lund Kopparklint skriver sina motioner utgår hon från sina hjärtefrågor, men många grundar sig också i kontakter med väljare och värmlänningar.

– För mig är det viktigt att lyfta in Värmlandsfrågorna i riksdagen. Så är det med alla motioner jag har väckt, de är viktiga för värmlänningarna.

Under den gångna motionstiden så har ämnen som pandemin och organiserad brottslighet hamnat i Lund Kopparklints motioner.

Under senaste motionsperioden var hon huvudförfattare till 40 motioner och medförfattare till ytterligare 22. Dessutom har hon varit med och arbetat fram 20 kommittémotioner i Miljö- och jordbruksutskottet samt Trafikutskottet.

Dansband, porr och skrotbilar – när politikerna får välja

Vilken eller vilka av dina motioner är du mest nöjd med från det senaste året?

– Alla är viktiga på sitt sätt, men de motioner som handlar om att skydda och göra vardagen bättre för barn, äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning tillsammans med att bekämpa gängkriminaliteten så att värmlänningarna kan känna sig trygga på våra gator och torg, känns prioriterade, säger hon.

Om du får avslag på en motion, har det hänt att du skickat in den igen då? Om så är fallet, varför?

– Droppen urholkar stenen till slut. När en motion har varit uppe för diskussion i ett utskott mer än en gång ger det resultat. Trägen vinner. Första året kanske en motion inte går igenom men om man fortsätter jobba hårt med frågan, kan det till slut få genomslag. Man måste bara ha tålamod att arbeta ihärdigt med det.

Hon säger att partiet uppmanar ledamöterna att skriva motioner.

– Jag tycker att det är ett jätteviktigt instrument för riksdagsledamöter att använda. Bättre att fråga de som inte skriver så mycket motioner, varför de inte gör det. Vad gör de istället?

– Sitter man i riksdagen handlar en del av motionsarbetet om att arbeta utifrån kommittén som finns i utskotten. Generellt handlar motionsarbete om att få igång diskussioner, skapa debatt runt frågorna som finns i motionerna. Det är ett också ett viktigt opinionsarbete.

Vad är det som fått dig att skriva så pass många motioner detta år?

– Det är en självklarhet för mig att arbeta fram motioner för att visa värmlänningarna att jag har lyssnat och tar de frågor som de fört fram till mig på allvar och lyfter dem i Riksdagen. En motion som behandlas i Riksdagens utskott, är det skarpaste verktyget vi som riksdagsledamöter har och en jätteviktig uppgift. Det är också en möjlighet att påverka partiet att ta med frågorna i partimotioner.

Mejern Larsson (S): “Det handlar om att göra det bästa för länet”

Du har skrivit många motioner tillsammans med partikollegorna Sten Bergheden, Betty Malmberg och Sofia Westergren, hur kommer det sig?

– Om någon är intresserad av och har samma intresseområden som jag själv, får de gärna vara delaktiga och medförfattare på en motion. Precis på samma sätt kan jag vara delaktig i andras motioner. I vissa fall kan det ge mer styrka om det är flera som driver frågan framåt.

Vad kan vi vänta oss för motioner från dig framöver?

– Nästa period kommer jag bland annat att skriva motioner gällande sexualbrott mot barn, så att lagar och regler blir kraftfullare. Sedan får vi se vad värmlänningarna lyfter som viktiga frågor. Det ska alltid vägas in.

– Jag kommer att fortsätta vara trägen och skriva många motioner.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Enskilda motioner 2020/21: 17 (skrivit under 82 totalt)

Urval av enskilda motioner 2018–2020: Långtidssjuka i covid-19 måste prioriteras högre (20/21), Förebygg skulder hos Kronofogden bland unga (20/21), Vapenskåp hos privatpersoner (20/21), Barn ska skyddas från porr på internet (20/21), Freda skjutbanor för jakt och sportskytte (19/20), Nationell jourtelefon till socialtjänsten för barn och unga (18/19), Brandskydd i särskilda boenden (18/19)

Artikeltaggar

FunktionsvariationGängkriminalitetMarléne Lund KopparklintModeraternaMotionsåret 2020/21PolitikPolitikerRiksdagenRiksdagsledamotSexualbrottSten BerghedenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.