Hoppa till huvudinnehållet

Dansband, porr och skrotbilar – när politikerna får välja

Publicerad:
Dansbandsmoms, bortforsling av skrotbilar och porrens skadeverkningar hör till ämnena som lyfts av ledamöterna på Värmlandsbänken under motionsperioden 2020/2021.
Dansbandsmoms, bortforsling av skrotbilar och porrens skadeverkningar hör till ämnena som lyfts av ledamöterna på Värmlandsbänken under motionsperioden 2020/2021. Foto: TT

Dansbandsmoms, porr och skrotbilar. Det är några av ämnena som prioriterats när Värmlandsbänken lagt sina motioner under pandemiåret 2020.

Gunilla Svantorp (S) brinner för att kartlägga porrens skadeverkningar, Lars Mejern Larsson (S) vill att oskyldiga markägare ska slippa drabbas av kostnader för bortforsling av skrotbilar och Pål Jonson (M) vill ha bättre mobiltäckning på landsbygden. Det är några av frågorna som lyfts i motionsform av de tio riksdagsledamöterna på Värmlandsbänken under 2020/21.

Mejern Larsson (S): “Det handlar om att göra det bästa för länet”

Bläddrar man bakåt i motionskatalogen blir det tydligt att de flesta har favoritämnen som de skickar in motioner om år efter år. Trägen vinner, verkar vara standardinställningen. För Runar Filper (SD) har det genom alla år bland annat handlat om att slopa dansbandsmomsen.

– Det är en sak som flera riksdagsmän drivit genom åren. Min formulering är så klart unik, men slutsatsen är densamma. Jag tycker att man måste tänka om och sänka momssatsen. Här i Värmland är dansbandskulturen stark. Vi har nog nästan odlat flest dansband av alla landskap, säger han.

“Jätteviktigt instrument”

Marléne Lund Kopparklint (M) sticker ut bland Värmlandsbänkens ledamöter. Med sina 80 motioner är hon en av riksdagens flitigaste skribenter 2020/21.

Lund Kopparklint (M): “Droppen urholkar stenen till slut“

– Jag tycker att det är ett jätteviktigt instrument för riksdagsledamöter att använda. De som inte skriver så mycket motioner, vad gör de istället? Det är en självklarhet för mig att arbeta fram motioner för att visa värmlänningarna att jag har lyssnat och tar de frågor som de fört fram till mig på allvar och lyfter dem i riksdagen, säger hon.

Topp tio flitigaste motionsskrivarna 2020/21

1 Sten Bergheden (M) (160)

2 Markus Wiechel (SD) (155)

3 Boriana Åberg (M) (94)

4 Maria Nilsson (L) (84)

5 Lina Nordquist (L) (83)

6 Betty Malmberg (M) (83)

7 Alexander Christiansson (SD) (82)

8 Marléne Lund Kopparklint (M) (80)

9 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (78)

10 Johan Pehrson (L) (71)

Källa: Dagens Opinion

Gunilla Svantorp (S) är en av de som motionerat minst.

– Jag tycker inte att verktyget är det mest effektiva. Jag väntar inte ett år för att skriva en motion till nästa allmänna motionstid, utan jag har kontakt med statsråden och departementet och går på och frågar "varför är det så här". Dessutom är laget alltid större än jaget. Det är bättre att skriva motioner tillsammans, det ger mer effekt. Sedan beror det ju på om man är i majoritet eller opposition också, säger hon.

Viktigast att lyfta frågan

När det gäller val av ämnen handlar motionerna sällan om frågor som berör de utskott ledamöterna själva sitter i.

– När man lägger en enskild motion avslås de nästan alltid. Så för att du själv inte ska avslå din egen motion lägger man inte motioner i sitt eget utskott. Jag har skrivit näringsmotioner, men man får skriva om det så de hamnar i andra utskott alternativt ber kollegor att skriva under dem. Det viktigaste är att lyfta frågor som är viktiga för allmänheten i det stora och för det egna partiet, förklarar Arman Teimouri (L), som är förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Motioner

Motioner är ett sätt för ledamöterna och partierna att föra fram sin politik. Det kan vara en eller flera ledamöter som står bakom en motion. Partimotion i riksdagen är undertecknad av partiledaren eller gruppledaren, kommittémotion av partiets ledamöter i ett riksdagsutskott.

En gång om året, under den allmänna motionstiden, kan ledamöterna skriva motioner om nästan vad som helst. Allmänna motionstiden börjar när riksdagen öppnar på hösten och slutar 15 dagar efter det att regeringen lämnat budgetpropositionen till riksdagen. 2020 började allmänna motionstiden den 8 september och slutade den 6 oktober. Totalt lämnade ledamöterna in 3 645 motioner. Motioner kan även lämnas i anslutning till ett förslag från regeringen, så kallade följdmotioner.

När en motion kommit in lämnas den till det riksdagsutskott som ansvarar för området som motionen tar upp. Det finns 15 utskott som vart och ett har sina egna ansvarsområden. Förslag om tågtrafiken skickas till exempel till trafikutskottet och frågor om skolan skickas till utbildningsutskottet. Ledamöterna i utskotten kommer från de olika partierna i riksdagen. Sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen. Utskottet går igenom motionen och föreslår vad riksdagen ska besluta. För många av motionerna startar utskotten detta arbete först under våren. Därefter fattar riksdagen beslut om motionen.

Källa: riksdagen.se

Artikeltaggar

Arman TeimouriBilDansbandGunilla SvantorpLars Mejern LarssonMarléne Lund KopparklintMotionsåret 2020/21Pål JonsonPolitikPolitikerPornografiRiksdagenRiksdagsledamotRunar FilperSverigeVärmlands länVärmlandsbänken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.