Brunsmetning är ett farligt spel

Ledare
PUBLICERAD:
Peter Hultqvist och Morgan Johansson borde lugna ner sig.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Om du trodde att regeringen var i färd med att förbereda ett folkmord, vad skulle du då vara beredd att göra? Skulle du kunna tänka dig att storma riksdagen? Frågan må kännas hypotetisk och tämligen absurd. Men den senaste tidens allt mer uppskruvade retorik är inte bara absurd, den är farlig.

När amerikaner stormade kongressbyggnaden Kapitolium, rådde det samstämmighet om att president Trumps demagogi gav folkmassorna näring och att hans agerande var både ovärdigt och oansvarigt.

Trumps presidentskap präglades av ett minst sagt godtyckligt förhållande till sanningen. Men en ohederlig retorik måste fördömas, oavsett om den kommer från vänster eller höger. Att hävda att ändamålet helgar medlen, är att ge sig ut på ett väldigt sluttande plan.

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari kunde vi läsa två opinionstexter som båda använde tredje rikets utrotningsläger som ett retoriskt tillhygge. Dels en ledartext av Jonna Sima i Aftonbladet, dels en debattartikel från Centerkvinnornas Sofia Jarl i nättidningen Altinget.

Bägge texterna målar upp en bild av en överhängande fara: en borgerlig regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Eller som justitieminister Morgan Johansson formulerade det på Twitter (20/1): ”Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten i Sverige med hjälp av SD.”

Dagen efter Johanssons tweet, publicerade Dala-Demokraten en ledarkrönika författad av en annan socialdemokrat, försvarsminister Peter Hultqvist. Även här var budskapet övertydligt: den som tror sig kunna regera med stöd av SD, leder oss ned i avgrunden.

Hultqvist refererade till mobben som tog sig in den amerikanska kongressen. ”Att skaka av sig betydelsen av händelserna i USA och se det hela som något övergående är naivt. Att tro att de hätska ordkaskaderna från extremhögern i Sverige saknar betydelse är vettlöst. Orden äter sig in i människors rädslor, känslor och attityder. Så har högerextremismen alltid verkat. Konfrontation är det man vill ha. Man vill härska genom att söndra.”

Men vilka är det som vill härska genom att söndra om inte just Socialdemokraterna? Låt er inte luras. Dessa utspel är alla en del av ett narrativ som syftar till brunsmeta Moderaterna och Kristdemokraterna. Genom att ifrågasätta huruvida Ulf Kristersson som statsminister kommer att stå upp för demokratiska värden försöker Socialdemokraterna säkra sitt fortsatta maktinnehav.

De vill så frön av tvivel om oppositionens anständighet, för att på så sätt flytta fokus från regeringens egna tillkortakommanden. För dem är det en del av ett politiskt spel. Ett fult spel, men likväl ett spel. Men hur reagerar medborgarna som är mottagare av propagandan?

Om vi efter nästa riksdagsval får en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, som förhandlar med Sverigedemokraterna, vad händer då? De människor som gång på gång fått höra att en sådan utgång hotar demokratin, hur kan de förväntas agera?

Politisk debatt får gärna vara tuff. Men att utmåla sina borgerliga meningsmotståndare som demokratins dödgrävare är att skapa en farlig polarisering. En del svenska politiker och opinionsbildare behöver ta ett djupt andetag och lugna ner sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.