Hoppa till huvudinnehållet

Beslut i vår om mer handel på Bergvik: “Väntar på en fladdermusanalys”

Publicerad:
Under våren ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om den nya detaljplanen för Månsberget där Olav Thon-gruppen vill bygga ett 27 000 kvadratmeter stort handelsområde. Foto: Lisa Olaison

I november 2015 kunde NWT berätta att Olav Thon ville etablera ett stort handelsområde på Månsberget vid Bergvik.

Drygt fem år senare håller den nya detaljplanen på att färdigställas.

– Vi väntar på en fladdermusanalys och på de sista trafikavtalen, säger Anna Pettersson.

SD vågmästare om handel på Månsberget efter att S har svängt

Hon är stadsbyggnadsarkitekt på Karlstads kommun och den som håller i detaljplanearbetet.

Ett 50 000 kvadratmeter stort handelsområde med en första etapp på 25 000-30 000 kvadrat var finansmannen Olav Thons idé om Månsberget mellan Biltema-området och Bergviks köpcenter.

Thon bygger nytt stort handelsområde

Men handelsytan har minskats ner två gånger till totalt 27 000 kvadratmeter av kommunen.

Detta eftersom man har velat värna om handeln i centrum, och tillsammans med länsstyrelsen skydda den speciella naturen med flera rödlistade och fridlysta arter samt för att hålla nere trafiken i området.

Ny gemensam infart

Fram till i januari 2020 var den nya detaljplanen ute på granskning, den andra gången man får tycka till om den och nu återstår inte så mycket arbete med planen.

– Sedan dess har vi jobbat vidare med att planera för en ny infart som är tänkt att bli gemensam både för handelsområdet på Månsberget och Biltemaområdet.

– Tanken är att det ska anläggas en rondell längs Bergviksvägen ungefär där dagens uppfart till Månsberget är belägen, säger Anna Pettersson.

– Trafikutredningen i princip klar. Det som återstår är att teckna några avtal. Med den här lösningen är man på Trafikverket nöjda med infrastrukturen, fortsätter hon.

Analyserar fladdermöss

När det gäller naturfrågorna väntar kommunen på en sista del.

– Det handlar om en fladdermusanalys. Det finns en förekomst av fladdermösspar på Månsberget och alla svenska arter är fridlysta. Vi får analysen i mars, säger Anna Pettersson.

Hon räknar sedan med att detaljplanen kan tas upp i stadsbyggnadsnämnden för beslut i maj och att den kan behandlas i fullmäktige efter sommaren.

– Anledningen till att den här detaljplanen har tagit så lång tid beror på att den har varit så komplicerad både i förhållande till naturfrågan och till trafiksituationen i området.

– Dessutom har vi haft olika politiska synpunkter kring etableringen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Positiva till rondell

Så här säger Kjell Ericsson, medarbetare i Olav Thon-gruppen, om att detaljplanen snart är klar för beslut:

– Vi ser positivt på planerna på en rondell vid infarten till området. I övrigt får vi acceptera att handelsytan har minskats en del. Vi ser fram emot att coronan försvinner så att vi på allvar kan börja planera för den här satsningen.

– Nu vill vi bara att den här detaljplanen ska färdigställas. Handelsområdet är tänkt för sällanköpshandel.

– Vi har följt det planuppdrag som gavs och hoppas att vi kommer i mål med detaljplanen. Jag vill inte kommentera de olika politiska åsikterna i den här frågan, säger han.

Artikeltaggar

Anna PetterssonBostad och byggenErik NilssonKjell EricssonMånsbergetOlav Thon-gruppen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.