Bengtsfors har värst brottsutveckling – polis oroad

Publicerad:
Bengtsfors kommun hade den värsta brottsutvecklingen i polisområde Fyrbodal under 2020. Det meddelar kommunpolisen Peter Torstensson (överst till vänster). Skadegörelser, olaga hot och ofredanden har ökat rejält.

Bengtsfors är den kommun i polisområde Östra Fyrbodal som hade den värsta brottsutvecklingen under 2020. Särskilt brott som olaga hot, ofredanden och skadegörelser har ökat rejält. Kommunpolisen Peter Torstensson är oroad.

– Siffran för olaga hot och ofredanden i Bengtsfors kommun är den högsta på fem år, säger Peter Torstensson.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nyligen presenterat preliminär statistik för antalet anmälda brott under det senaste året.

Den kommun som sticker ut mest i Östra Fyrbodal är Bengtsfors.

– Antalet anmälda brott ligger överlag väldigt högt i Bengtsfors kommun. Utvecklingen är, andelsmässigt, den sämsta i hela Östra Fyrbodal. Särskilt olaga hot, ofredanden, stölder och skadegörelser sticker ut, säger Peter Torstensson.

Han berättar att antalet villainbrott visserligen har blivit färre, men i övrigt handlar det i stort sett antingen om en ökning eller en oförändrad situation.

Många skadegörelser

– Vi såg en effekt av pandemin i början av året med en lite lägre brottslighet. Men sedan ökade antalet skadegörelser, som främst ungdomar begår. Neddragningar i fritidsverksamhet och fritidsgårdar under pandemin gör att ungdomar driver runt på gatorna och vissa av dem förstör saker, säger Peter Torstensson.

En av alla skadegörelser under det gångna året var när badplatsen vid Bengtsbrohöljens södra vandaliserades i somras.
En av alla skadegörelser under det gångna året var när badplatsen vid Bengtsbrohöljens södra vandaliserades i somras. Foto: THOMAS WALLIN

Och inte nog med det.

– Sedan har vi stöldbrotten som ofta utförs av välkända kriminella som lever på brott. Vi ser också en effekt av den sociala dumpningen där personer med svår missbruksproblematik har flyttat till Bengtsfors kommun och dessa personer har stått för en del brottslighet, säger Peter Torstensson.

Brottsnätverk

Men det finns fler faktorer menar han.

– Vi har också internationella brottsnätverk som åker runt och utför olika typer av brott. De får oftare jobba mer ostört på landsbygden där de kanske möter mindre motstånd och folk skyddar sig sämre. Men för de här grupperna har det inte varit några stängda gränser under pandemin. De så kallade asfaltsläggarna som brukar dyka upp på våren är EU-medborgare och tar sig över gränserna.

Kommunpolisen Peter Torstensson är oroad över utvecklingen.
Kommunpolisen Peter Torstensson är oroad över utvecklingen. Foto: Tommy Löfgren

Ytterligare ett skäl till att statistiken ser ut som den gör är att anmälningsbenägenheten kan ha ökat, menar Torstensson.

– Det är mycket viktigt att brott verkligen anmäls och Bengtsfors kommun har varit väldigt offensiv med att själv anmäla och uppmana andra att anmäla brott.

Två poliser på heltid

– Men utvecklingen är verkligen inte bra och vi har också, från polisens sida, styrt över resurser till Bengtsfors kommun under 2020. Dessutom tillsätter vi två lokalpoliser på heltid som utgår från stationen i Bengtsfors från och med den 1 mars, säger Peter Torstensson.

Detta är också något Dalslänningen har rapporterat om tidigare.

– Sammanfattningsvis kan man säga att det är viktigt att vi förstärker och ökar vår närvaro när antalet anmälda brott har ökat så här mycket. Att öppna polisstationen är trygghetsskapande. Där kan allmänheten också lämna in tips. Det går även bra att tipsa polisen via webben eller per telefon, säger Peter Torstensson.

Anmälda Brott (Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå)
Bengtsfors
År20192020
Misshandel4972
Brott mot frihet och frid (olaga hot och fredande)86134
Stölder (stöld, rån med mera)281359
Skadegörelser93145
Dals-Ed
År20192020
Misshandel2221
Brott mot frihet och frid (olaga hot och ofredande)2637
Stöld (rån med mera)109118
Skadegörelser4245
Färgelanda
År20192020
Misshandel2942
Brott mot frihet och frid (olaga hot och ofredande)4798
Stöld (rån med mera)11188
Skadegörelser3864
Anmälda brott (Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå)
Mellerud
År20192020
Misshandel7563
Brott mot frihet och frid (olaga hot och ofredande)124137
Stöld (rån med mera)11188
Skadegörelser102113
Åmål
År20192020
Misshandel8489
Brott mot frihet och frid (olaga hot och ofredande)133136
Stöld (rån med mera)382444
Skadegörelser94144

Artikeltaggar

BRÅBrottBrott & blåljusDalslandPeter TorstenssonPolisen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare