Hoppa till huvudinnehållet

Är minkförbudet bara början?

Publicerad:
Slutet för minkarna?
Slutet för minkarna? Foto: Patric Söderström / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Covid-19-pandemin kan användas som orsak att slå ned på djurhållning. Först ut är minkfarmarna, men fler kan drabbas.

Minknäringen beläggs med avelsförbud under 2021 och Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt får i uppdrag att granska djurhållningen i Sverige med avseende på smittspridning. Det var beskeden på en presskonferens som regeringen höll den 27 januari.

Åtgärderna är i sig rimliga. Det har förekommit smittspridning av coronaviruset minkbesättningar, i Sverige liksom i utlandet. Pälsnäringen protesterar inte, utan menar att de förstår beslutet och att kommunikationen med Jordbruksverket varit god.

Men det finns anledning att höja ett varningens finger. Beslutet om minknäringen är officiellt tillfälligt och praktiskt motiverat. Men på sina håll firades det som en ideologisk seger. Med på presskonferensen var finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Han har egentligen ingenting med sakfrågan att göra. Hans närvaro markerade snarare att Miljöpartiet kunde kamma hem en seger när minkfarmarna belades med avelsförbud. Att stängda dem har varit ett löfte till de gröna väljarna.

Kanske var det i själva verket slutet på den svenska pälsnäringen som annonserades. Det skulle inte vara helt överraskande om utredning som tillsätts kommer fram till att pälsnäringen bör förbjudas, med hänvisning till riskerna för smittspridning mellan djur och människa som Covid-19 visat. Det politiska trycket finns.

Om avelsförbudet förlängs finns det förresten kanske inte mycket till näring kvar att förbjuda. För hittills har inget sagts om och hur minkfarmarna skall kompenseras för vad som i praktiken är ett näringsförbud. I Danmark, där regeringen snabbt avlivade minkar efter rapporter om smittspridning, har minkfarmarna kompenserats med drygt 18 miljarder danska kronor. Men Danmark och Sverige är förstås mycket skilda länder då det gäller synen på jordbruk.

Även Vänsterpartiet välkomnade avelsförbudet. Partiordförande Nooshi Dadgostar skrev triumferande på Twitter och berättade att hon tagit upp frågan om minkfarmarna med statsministern redan i november. Tidigare Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ville gå längre och twittrade ”förbjud det här plågeriet för gott”.

Men det är inte bara pälsnäringen som många till vänster i den rödgröna delen av politiken vill komma åt. Per Bolund talade på presskonferensen om djurhållning mer generellt. Covid-19 tas som intäkt för att se över all djurhållning. Gissningsvis kan vi alltså få se ännu fler krav och förbud för svenska bönder. Detta trots att Sverige har gott om regler för att säkra djurens välmående.

Det är ett gammalt politisk talesätt att man aldrig bör slösa bort en bra kris. Covid-19-pandemin kan bli ett verktyg för att ge sig på jordbruket och i synnerhet djurhållning. Det är en konflikt där den moderna staden ställs mot den traditionella landsbygden.

Artikeltaggar

CoronavirusetDanmarkJonas SjöstedtJordbrukJordbruksverketLandsbygdLedareMiljöpartietMinkNooshi DadgostarPer BolundSVATwitterUppfödningVänsterpartiet